Разгадаха разликите между човека и маймуната

PRINT

Човекът и маймуната все пак се различават в доста голяма степен. Доказателствата за това са в анализа на механизма, който регулира работата на генома, пише „Ремедиум“. Смята се, че гените и при двата вида бозайници са сходни дна 90%. Но експресията на гените – начинът, по който те са подредени, е много различна.

До 40% от различията в експресията на гените при човека, шимпанзето и макака са свързани с различните механизми за регулиране на генетичната активност. Това съобщава Йоав Гилад от Чикагския университет. Той и колегите му изследвали различията. Открили разлики в генетичните и епигенетичните механизми, регулиращи експресията.

По различен начин протичат процеситеза модификация на хистоните – това са белтъци, необходими за събирането и опаковането на нишките на ДНК в хромозома.

Освен различията има и прилики – например в т.нар. промоторни участъци на ДНК. Точно тук започва транскрипцията – синтезът на рибонуклеинвата киселина (РНК) с използването на ДНК като матрица. Възможно е откритието на чигакските учени да залегне в основата на уникални препарати против малария и рак.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Разгадаха разликите между човека и маймуната беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *