събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРазгадаха разликите между човека и маймуната

Разгадаха разликите между човека и маймуната

Човекът и маймуната все пак се различават в доста голяма степен. Доказателствата за това са в анализа на механизма, който регулира работата на генома, пише „Ремедиум“. Смята се, че гените и при двата вида бозайници са сходни дна 90%. Но експресията на гените – начинът, по който те са подредени, е много различна.

До 40% от различията в експресията на гените при човека, шимпанзето и макака са свързани с различните механизми за регулиране на генетичната активност. Това съобщава Йоав Гилад от Чикагския университет. Той и колегите му изследвали различията. Открили разлики в генетичните и епигенетичните механизми, регулиращи експресията.

По различен начин протичат процеситеза модификация на хистоните – това са белтъци, необходими за събирането и опаковането на нишките на ДНК в хромозома.

Освен различията има и прилики – например в т.нар. промоторни участъци на ДНК. Точно тук започва транскрипцията – синтезът на рибонуклеинвата киселина (РНК) с използването на ДНК като матрица. Възможно е откритието на чигакските учени да залегне в основата на уникални препарати против малария и рак.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -