четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБъркат лаймска болест с дерматит и алергия

Бъркат лаймска болест с дерматит и алергия

Лаймската болест може да бъде объркана с дерматит или някаква алергична реакция. В напредналите стадии се случва да бъде поставена диагноза за тежко неврологично заболяване вместо първопричината, която е борелиозата. Това обясни през БНР проф. д-р Георги Попов, шеф на Клиниката по инфециозни болести в „Софиямед“.

Здравни експерти вече признаха, че тази година у нас се наблюдават двойно повече случаи на пациенти с лаймска болест. Климатичните особености тази година – обилните валежи и високите температури, са били благоприятни за размножаване на кърлежите. Все пак е важен въпросът, лаймска болест или алергия?

Разпознаване на характерното петно след ухапване от кърлеж

лаймска болест обрив

Проф. Попов подчертава, че българите са с висока здравна култура и в повечето случаи навреме разпознават характерното за борелиозата (лаймска болест) червено петно, което може да се мести по кожата. Нарича се еритема мигранс.

Въпреки това първите симптоми на инфекциозното заболяване може погрешно да се определят като алергична реакция или дерматит, някаква екзема. Понякога лаймската болест протича и с артритни прояви.

Напедналите стадии, където има и неврологични симптоми, може да се объркат с множествена склероза или други тежки неврологични синдроми.

Все пак трябва да се знае, че болестта не е така тежка или животозастрашаваща. Тя е бавна, мързелива, с времето симптомите се натрупват, но в началото те са дискретни и човек не им обръща внимание, посочва още проф. Попов. 

Особености на лаймската болест при деца и възрастни

Борелиозата протича сходно и при деца, и при възрастни, каза проф. д-р Георги Попов. При децата има повече затруднения и предизвикателства, свързани с диагностиката и лечението. При възрастните се прилагат повече антибиотици, а при децата например не се дават тетрациклини. Терапията при малките трябва да се провежда по-предпазливо и обмислено.

Колко дълго продължава лечението?

Всички фази на заболяването са лечими. По-лесно се овладяват тези, които идват след около месец. Тогава обиконвено се проявяват първите по-сериозни симптоми. Това е така, защото цикълът на развитие на борелията, причинител на заболяването, е 28 дни. В клиниката при проф. Попов обаче идват и хора, при които лаймската болест е хронифицирала и те живеят с нея от 5-10 години. Има възможности за повлияване и на тези пациенти, подчертава специалистът по инфекциозни болести.

Марсилската треска също е разпространена

Все пак тя не се среща толкова често, колкото лаймската болест, посочи още той. И в България има случаи и на западнонилска треска, каквито информации дойдоха и от Гърция. Това заболяване е недостатъчно добре диагностицирано у нас, смята докторът. По думите му леките форми ротичат с грипоподобна симптоматика.

Източник: БНР

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -