четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУхапване от кърлеж - как да се пазим и какво да правим,...

Ухапване от кърлеж – как да се пазим и какво да правим, ако се случи

Ухапването от кърлеж е неприятно, но може да се случи на всеки, който обича разходките в природата или парка. Добре е да знаете, че не всички кърлежи пренасят зарази. Затова пък инфекциите, на които те са преносители, като лаймска борелиоза, марсилска треска, Ку-треска или дори туларемия могат да протекат доста тежко и да увредят вътрешни органи.

Добре е всеки да знае някои основни неща, за да реагира най-адекватно, ако се случи ухапване от кърлеж. Съветите са на д-р Магдалена Баймакова, д.м., специалист по инфекциозни болести във Военномедицинска академия. 

Как да избегнем ухапването

Има лични мерки за защита, които всеки от нас може да вземе с цел да избегне ухапване от кърлеж. Помислете добре, как да се облечете! Най-добре е да сте с дълги ръкави и дълги панталони, като долната част на крачола може да е захваната в обувките. Ако дрехите са светли, по-лесно ще забележите кърлежа, преди той да е стигнал до кожата.

От аптеката може да се снабдите с различни репеленти и акарициди – попитай за всеки продукт как точно се използва. След като се върнете у дома, внимателно огледайте тялото за прикрепени кърлежи, включително окосмените части на главата. Обръщаме внимание на гънките, където кожата е по-чувствителна, например зад ушите. 

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж

Сушилнята ги убива за 10 минути

Проверката след разходка включва и дрехите. Кърлежите в много случаи се закачат по тях и така без да искаме ги внасяме в дома си. Д-р Баймакова издава един лайфхак: Добра практика е след разходка дрехите да бъдат поставени в сушилня. Десет минути на горещ въздух и кърлежите умират. Ако пък облеклото се слага за пране, следва да изберем програма с по-висок градус, а не с хладка или студена вода.

Съвети за избор на репелент

На пазара вече се предлагат репеленти за дрехи и за тяло, обръща внимание инфекционистът. Тя препоръчва да избираме продукти с някоя от изброените съставки: DEET, пикаридин, IR3535, масло от лимонов евкалипт, para-menthane-diol или 2-undecanone. 

Не мажете с олио кърлежа, той повръща на кожата

Повишено внимание е нужно, ако препаратът ще се прилага при малко дете. Преди 3-годишна възраст не бива да се използват репеленти с масло от лимонов евкалипт или para-menthane-diol, казва д-р Баймакова. Непременно трябва внимателно да се прочетат указанията на производителя и препоръките за употреба. 

Кърлежът се вади бавно и без усукване

Ако все пак се случи така, че откриете кърлеж, впит в кожата, той трябва да бъде изваден. Уместно е да потърсим лекар, който да го отстрани. Но ако не може да стигнем до медицински кабинет, може и сами да направим това. Пинсета ще помогне за захванем кърлежа по-стабилно. Инструментът трябва да се дезинфекцира с медицински спирт преди и след процедурата. Целта е кърлежът да се хване максимално близо до кожата. След това вадим бавно, внимателно и перпендикулярно изтегляне нагоре, без да въртим или усукваме. Самото място, където е било ухапването, също се дезинфекцира. 

Друг важен съвет е в следващите дни да се самонаблюдаваме за петна по кожата около мястото или пък за температура, признаци на вирусно заболяване. Ако забележите голямо светлочервено петно с концентрични кръгове около мястото на ухапването, непременно се обърнете към специалист по инфекциозни болести, защото това е признак, че кърлежът е бил заразен. 

Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи

Кои са симптомите на инфекция

Както стана дума, не всеки кърлеж пренася опасни зарази. Някои хора дори не разбират, че са били ухапани. Самото ухапване не е проблем, а евентуалните патогени, които може да попаднат в човешкия организъм чрез него. 

Как да разберем, че сме заразени? Първо – различните зарази имат различен инкубационен период. Той може да варира от 3 до 30 дни. Ето някои от симптомите, които може да ни ориентират. Най-често срещаните признаци са:

  • обрив около мястото на ухапване или по цялото тяло, 
  • повишена температура, 
  • обща отпадналост, 
  • главоболие, 
  • увеличени лимфни възли. 

По принцип те може да са свързани и с друго заболяване. Консултацията със специалист по по инфекциозни болести ще помогне за изясняване на картината, особено ако симптомите се появят скоро след ухапване от кърлеж. 

Лаймската болест (борелиоза) е най-често предавана от кърлежи инфекция. „Кърлежите пренасят различни патогени, като най-често срещаните в нашата страна са Borrelia burgdorferi s.l., Rickettsia conorii subsp. conorii, Anaplasma phagocytophilum, Ehrlichia spp., Francisella tularensis, Coxiella burnetii, Tick-borne encephalitis virus и много други“, посочва д-р Баймакова. Най-често срещаните заболявания в тази връзка са Лаймска болест (борелиоза), Марсилска треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Туларемия, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Човешка гранулоцитна анаплазмоза и други. 

Марсилската треска протича по-тежко

Най-често срещани у нас са Лаймска борелиоза и Марсилска треска. Лаймската болест се наблюдава във всички региони на страната. Марсилската треска е ендемична само за няколко области: Пазарджик, Сливен, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Варна. В останалите райони се среща рядко, съобщават се единични случаи. Лаймската борелиоза протича по-леко в сравнение с марсилската треска. Неглижирането на първите симптоми и забавянето на правилното лечение крият риск от сериозни усложнения. Във ВМА са наблюдавали различни клинични случаи на кърлежово-преносими болести.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -