сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКакво да правим, ако ни ухапе кърлеж

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж

Ухапването от кърлеж е често срещано през топлите месеци. Ето най-важните въпроси, които коментира д-р Валери Велев, лекар в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ в социалната мрежа за здраве и медицина CredoWeb.

Не вадете кърлежа сами!

Често хората се опитват да извадят кърлежа, като го намажете с мазнина. Кърлежът диша с отвори на гърба си, наречени стигми. Като го намажете с мазнина, той се задушава, но преди да умре „повръща“ съдържимото си в раничката. Т. е. ако съдържа болестотворни микроби ще ги вкара в тялото ви и няма значение, че сами ще го извадите. Шансът да сте заразени е голям.

Кърлежът се вади жив, но това е доста трудно и става само от медицински специалист със специални инструменти. Често след изваждане на кърлежа ви предлагат ТАП (ваксина за тетанус). Това е доста тъпо – кърлежите не пренасят тетанус, а и тетаничните спори се срещат там където има преживни животни, тоест – само на село. Но ако държите на ТАП, сложете си, няма да ви стане нищо лошо.

ухапване от кърлеж

Има ли значение големината на кърлежа?

Има. Колкото по-малко е стоял забит във вас, толкова по-малко вероятно е да ви зарази дори и да пренася патогени. Обикновено преди 24-ия час кърлежът е голям колкото главичка на карфица и е безопасен. Ако минава по размери лещено зърно – минали са 24 часа, а ако минава по размери бобено зърно – стоял е върху вас над 36 часа и има доста голям риск да ви е заразил.

Кога се пият антибиотици?

Най-честите кърлежи у нас са иксодови, те най-често пренасят Лаймска болест; разпространени са в цялата страна. Това е заболяване, което протича бавно. Казахме, че шансът да се заразите е малък, затова превантивното пиене на антибиотици е глупост – независимо дали говорим за възрастен или дете. Някои хора носят кърлежа на изследване. Няма лошо, но заразеният кърлеж не е сигурен белег, че и вие сте заразени.

Препоръчвам в подобни случаи да наблюдавате мястото на ухапването. Ако започне кожната форма на лаймската болест, там се оформя червен кръг със светъл център (подобно на мишена за стрелба). Започва от 4-5 мм в диаметър и може да мине 10-15 см. При наличие на този афект трябва да посетите лекар и да започнете антибиотично лечение.

Кожната форма е напълно лечима за около 20 дни и не води до усложнения. Понякога протича и без повишена температура. Тоест, важно е да наблюдавате кожата. Ако до 30 дни след ухапването тя е непроменена, значи сте здрави. Но ако сте тревожни, направете си серологичен тест за лаймска болест и го дайте на лекаря си за да го интерпретира.

Марсилска треска – симптомите са температура и обрив с едри петна

Марсилската треска е второто по честота заболяване, пренасяно от кърлежи и е разпространена предимно в Южна България и Черноморието. На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След период от около 7 дни се появява висока температура, силно главоболие, ставни болки и едропетнист обрив, включително по дланите и стъпалата. Тук правилото е, повишите ли температура след ухапване от кърлеж да посетите лекар. Опция да лекувате марсилската треска превантивно или извън болница – няма.

Ето обобщените съвети:

  • След излет или разходка из парка – огледайте детето за кърлежи навсякъде, а някой да огледа вас.
  • Ако имате един кърлеж, огледа да продължи. Често където е един там са и повече.
  • Не вадете кърлежа сами! Идете на лекар!
  • Не започвайте да пиете антибиотици, ако не сте болен. Дали имате инфекция, може да каже само лекар.
  • Превантивното пиене на антибиотици в която и да е възраст е ненужно и често безрезултатно.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -