вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение20-сантиметров тумор махнаха от шията на мъж във ВМА

20-сантиметров тумор махнаха от шията на мъж във ВМА

62-годишен мъж изуми лекарите във ВМА с 20-сантиметров тумор на шията. Той обяснил на медиците, че буцата, която е в областта на дясната паротидна жлеза и шията, е от около 20 години. Туморът нараствал бавно, но в един момент започнал да ограничава движението на главата. Освен това станал болезнен преди 3-4 месеца.

УНГ-лекарите във ВМА веднага насрочили операция. По време на сложната интервенция туморът бил отстранен. Операцията изисквала прецизност и деликатен подход. Основната грижа на специалистите била запазване на лицевия нерв. Трудността при подобни операции е свързана със сложната анатомия на мястото, където бил туморът. Там минават магистрални съдове и важни нерви.

10 симптома, които може да сочат тумор

Екипът, извършил интервенцията, е бил от специалисти в „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия” към Военномедицинска академия. Водещ е проф. Венцислав Цветков, началник на клиниката.

Основните предизвикателства, свързани с обема и сложността на операцията, са свързани с локализацията и големия размер на тумора. Мъжът имал придружаващи заболявания, които водели до повишен анестезиологичен риск. Въпреки това образуванието бе успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, коментира проф. Цветков. Лицевият нерв бил напълно запазен. Няма никакви парези на съответната лицевата половина след операцията.

УНГ-специалистите призовават да се търси възможно най-рано лекарска помощ, ако забележите някаква промяна в областта на главата и шията. Описаният клиничен случай е пример за дългогодишно подценяване на заболяването. Накрая се стигнало тази голяма и високорискова оперативна интервенция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -