понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за камъни в бъбреците в 13 града

Безплатни прегледи за камъни в бъбреците в 13 града

Безплатни прегледи за камъни в бъбреците обявяват уролози и нефролози от 27 лечебни заведения в градовете: София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Габрово, Благоевград, Велико Търново, Варна, Силистра, Шумен и Хасково (пълен списък вижте по-долу). Те ще се проведат в периода 12 юни – 1 юли 2021 г. Прегледите включват и абдоминална  ехография, не се заплащат и не изискват направление от специалист. Записването се осъществява през сайта на Сдружението: http://bkb.bg/

Стартът на националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ ще бъде обявен на 12 юни (събота) в 10 ч. в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“, с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.

Малките камъни в бъбреците най-често предизвикват криза

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като голяма част от тях не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза. Заболяването засяга хора в активна възраст – между 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10,6%) в сравнение с жените (7,1%). По данни на НЗОК, средно между 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна криза.

Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-силните предиктори на уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот. Същевременно пандемията е причина да се ограничи  профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват.

Вода с лимонов сок пази от камъни в бъбреците

Националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ има за цел да изгради информираност у пациентите за бъбречно-каменната болест, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират с клиницистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол на заболяването. Всеки пациент ще получи като подарък новото издание на „Наръчник за пациента с БКБ“.

В кампанията участват следните лечебни заведения:

София УМБАЛ „Александровска“ – Клиники по урология и по нефрология
Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда  – Клиника по урология
УБ „Лозенец“ – Клиника по нефрология и трансплантация
УМБАЛ „Софиямед“ – Клиника по урология
МЦ „Кристал“
МБАЛ „Доверие“ – Клиника по урология
МЦ FI Health
7 ДКЦ
8 ДКЦ
Пловдив МБАЛ „Централ хоспитал“
  УМБАЛ Пловдив
  МБАЛ „Уромедикс“
  МЦ „Литомед“
  МЦ „Света Анна“
  Урологичен кабинет д-р Станислав Вълканов
Монтана МБАЛ „Сити Клиник Св. Георги“
Благоевград Отделение по урология към МБАЛ Благоевград
Русе МБАЛ „Канев“
Габрово МБАЛ „Св. Иван Рилски“
В. Търново МЦ „Авицена“
Плевен МЦ „Уромед“
Варна МЦ „Клиника Нова“
Силистра МЦ „Дръстър“
Шумен Урологичен кабинет д-р Валентин Петров
Хасково МЦ „Д-р Вълканов“
Пазарджик Урологичен кабинет д-р Димитър Делков
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -