вторник, 3 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБезплатна терапия и за мъже с рак на гърдата

Безплатна терапия и за мъже с рак на гърдата

Иновативни лекарства за рак на гърдата вече ще могат да се предписват безплатно и на мъже. Това става възможно след промяна на Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже“. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Преди дни БиТиВи разгласи историята на Айвън Андреев, диагностициран преди 7 г. с рак на гърдата. РЗОК в Пловдив му отказва безплатно лечение. Мотивът – препаратът, който се изписва по здравна каса за онкопациенти, е само за жени.

Промени в ръководството по онкология – включени са и мъже

Сега тази дискриминация отива в историята. Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) прие изменение на Наредба №11 от 17 октомври 2019 г., с което се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже“. Предстои нормативният акт да бъде обнародван в Държавен вестник, съобщават от МЗ.

Вземайки предвид становището на Експертния съвет по „Медицинска онкология“, НСЦРЛП одобри промени, чрез които да се прилагат европейските правила на поведение при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

С изменението на Наредбата се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени. Лекарствените продукти, използвани за ендокринна терапия при жени (антиестрогени, ароматазен инхибитор, LHRH-агонист и други), ще се прилагат и при мъже. Това е съгласно приетите стандарти и ръководства за лечение на рака на гърдата, независимо, че не е отразено в кратката характеристика на тези продукти. При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист.

Източник: Министерство на здравеопазването

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -