вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВредно ли е пукането на пръстите и други митове за здравето

Вредно ли е пукането на пръстите и други митове за здравето

Редица митове, свързани със здравето, битуват години наред, въпреки че науката ги разобличава. Вижте фактите за някои от най-популярните, обяснени от в. „Телеграф“.

Пазят ли очите морковите и магданоза?

моркови полезниВярването, че морковите са тайното оръжие за запазване на зрението, тръгва от годините на Втората световна война. Тогава пилотът Джон Кънингам с прякор „Котешки очи“ се прочул с успешни нощни акции. Военните активно разпространявали версията, че постиженията му се дължат на здравословната диета с моркови, която подобрила зрението му в тъмното. Така в оскъдните военни години, когато храната била на дажби, морковите станали много популярни. Те наистина съдържат витамини и минерали, които помагат на зрението, но не е вярно, че благодарение на тях ще виждаме в тъмното или пък никога няма да сложим очила.

Обявяването на спанака като основен източник на желязо е свързано със забавна грешка. В цифрата за съдържанието била допусната печатна грешка – от числото изпаднала една запетайка. Днес вече количеството е ясно. Листният зеленчук наистина е много полезен, но усвояването на желязото от него е сравнително трудно.

Пукането на пръстите води до артрит

Всъщност митовете са два – единият гласи, че пукането на пръсти води до артрит, а другият – че увеличава гъвкавостта им. Какво е обяснението? Ставната капсула е изпълнена с течност, която смазва ставата и осигурява препитание за клетките, но съдържа и газове. Когато ставните връзки се разтягат, налягането в капсулата се променя и избутва мехурчетата, които се пукат. Звукът идва именно оттам. В първия момент усещането е за по-голяма свобода на движението в ставата, но то е мимолетно. За провокиране на артрит не може да се говори, защото по-важните причини за него са възпаленията.

Ревматоиден артрит – защо възниква и как се лекува

Залепва ли глътнатата дъвка в стомаха

Повечето съставки на дъвките не се поддават на храносмилане, но това далеч не значи, че остават в стомаха за вечността. Фибрите (растителни влакна), които са така силно препоръчвани от специалистите по здравословно хранене, също не се смилат, обяснява д-р Рейчъл Вриман от университета в Индиана. Тогава организмът прилага общото правилно за нещата, които не може да абсорбира, а именно – да ги придвижи по трасето. Дъвката въпреки странната си консистенция и лепкавостта си също попада в графата на „баласта“ и отива право в тоалетната чиния.

Използваме целия мозък, не само 10%

мозък шизофренияАрон Карол от медицинския факултет на университета в Индиана подозира, че всички ние просто искаме да вярваме, че имаме още много потенциал, докато постигнем пълния си умствен капацитет. Специалисти по мотивационни техники и гурута, проповядващи принципи на самопомощ, използват тази мантра за окуражаване още от началото на миналия век. Карол участвал в сканиране на мозъка на доброволци за непрекъснато измерване на мозъчната активност във всякакви дейности, но не намерил потвърждение за частично използване на сивото вещество. Други учени и практикуващи неврохирурзи също не намират „спящи“ зони.

Бръснене и стригане сгъстяват косата и миглите?

Не едно момиченце се е съгласявало да бъде подстригано гъстата, здрава и бързорастяща коса. През 1928 г. бил направен опит с обръсване на част от главата на доброволци и проследяване на новопоникналата коса. Тя не била нито по-гъста, нито космите били по-дебели. Визуална измама наистина има, но това се дължи на факта, че новата коса е нова – тоест краищата не са изтощени от третиране, слънце и други фактори, които я изтъняват и изтощават по принцип, когато е вече дълга, обяснява д-р Вриман. Същият ефект може да се получи и с редовно скъсяване на връхчетата.

Как да се приемат добавките за хубава коса и кожа?

Измишльотина е, че ноктите растат след смъртта

Преди учените да осъзнаят, че това е невъзможно, и да потърсят доказателство, много от тях вярвали, че тези придатъци на кожата продължават да „живеят“. Причината да се създаде този мит била проста – ноктите наистина били по-дълги. „Но това в никакъв случай не означава, че те продължават да растат – акцентира Вриман. – Просто меките тъкани като кожата изсъхват по-бързо и оголват повече ноктите. Макар и в по-малка степен, същото е положението и с косата.

Хапването не е причина да потънем при плуване

Често чуваме съвета да не плуваме, след като сме се нахранили, защото може да потънем. Това не е вярно, освен ако не става дума за някакво свръхпреяждане. Но пък кой ли иска да плува, когато се е натъпкал? Истина е, че непосредствено след ядене интензивни упражнения може да причинят известен стомашен дискомфорт, но няма конкретна причина, която да налага забрана за плуване. Схващания на мускул, които биха довели до проблем по време на плуване, може да се получат по всяко време. И главно без значение дали сте яли, или не.

Ето защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода

Норма от 8 чаши вода на ден е самоцелна

Твърдението, че ако си жаден, вече си дехидратиран, не е подкрепено от никакви доказателства. Установено е, че повечето хора получават необходимите течности единствено пиейки, когато са жадни, обясняват експерти. Много хора нарочно пият повече течности по време на диета, за да ускорят отслабването, въпреки че това не е доказано. За достоверно се смята обаче, че приемането на течни храни засилва усещането за ситост.

Студеното време не е виновно за вирусите

Сама по себе си температурата не ни прави по-податливи на вируси. Това е доказано още в средата на миналия век, но майките все така съветват децата да се навличат, за да не ги хване грип. По-честите епидемии през зимата всъщност не са заради ниските температури, а защото хората прекарват дълги часове в затворени помещения, където липсва свеж въздух, а и така обменят в по-голяма степен вируси заради близкия контакт.

Как да се пазим от вирусите през зимата

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -