неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВнимание: зимните вируси могат сериозно да увредят слуха

Внимание: зимните вируси могат сериозно да увредят слуха

Есенно-зимните вируси удрят сериозно по слуха. За това предупреждава доц. Тодор Широв, отоневролог и специалист по УНГ болести, от профила си в социалната платформа за здраве и медицина CredoWeb.

Вирусите имат способността да увредят нервите, затова не бива да се изненадваме, ако типичните за настинка и грип симптоми са съпроводени с намален слух или шум в ушите.

Когато вирусите попаднат в нерв или близо до него, или пък достигнат нервни клетки по кръвен път, може да се очаква увреждане на рецепторни клетки, включително и слухови, пояснява доц. Широв.

Вирусите са виновни от носа да тече кръв без причина

Оплакванията, свързани с ушите и слуха в повечето случаи отминават, но понякога за съжаление остават необратими. Коварното е, че не само грипът, а всяка една вирусна инфекция може да направи такива поражения.

Отоневрологът припомня трите основни действия на вирусите – епителотропно, вазотропно и невротропно. Първото засяга епителните клетки. Получават се херпеси по устата или афти в устата. При вазотропното се увреждат съдовете. Забелязваме го, когато неочаквано от носа започне да тече кръв. Специалистите по УНГ първи разбирали, че идва мощна вълна от вирусни инфекции. Забелязвало се по нарасналия брой пациенти с кръвоизливи от носа. Невротропното свойство на вирусите е при увреждане на нерви. Лекарите имат пациенти, които ослепяват, оглушават или пък загубват обоняние или вкус вследствие вирусна инфекция.

Ако след хремата, болното гърло и кашлицата усетите намаление или дори загуба на слуха, шум в ушите, непременно се обърнете към специалист по УНГ. Понякога самите пациенти подценяват сериозността на такива симптоми. Смятат, че ще отминат след известно време. Изчакват било поради това, било защото не успяват да се снабдят с направление.

Някои лични лекари мислят по същия начин. Успокояват пациентите си с думите, че е от хремата и след няколко дни ще отмине.

Намалението на слуха може да се установи само със специализирано изследване – аудиограма, пояснява доц. Тодор Широв. Иначе няма как да се каже какво е поражението на слуха. С това изследване се вижда дали нервът е увреден или пък е налице намаляване на слуха, което се дължи на хремата или на запушения нос. То наистина се лекува.

Специалистът призова общопрактикуващите лекари да не подценяват оплакванията на своите пациенти. Ако не се вземат мерки и не започне лечение до няколко дни от началото на симптомите, често настъпват трайни и необратими увреждания на слуха. Нервните клетки загиват, а когато това се случи, нервните клетки не могат да ги възстановят. Затова бързината на реакцията е от критична важност.

Колкото по-рано започне терапията, толкова по-голяма е вероятността пациентът да възвърне слуха си. След 5-6 дни вече шансовете му драстично намаляват. Искам да предупредя както пациентите, така и лекарите, особено общопрактикуващите – да не приемат лекомислено оплакванията на пациентите за намаление на слуха, а да ги пращат навреме на консултация със специалист и аудиометрично изследване на слуха, завършва доц. Широв.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -