Болест ли е, ако ми тече кръв от носа?

PRINT
настинка как се лекува

Човешкото тяло има 5-6 литра кръв, която тече по артериите, вените и капилярите и не е нормално да се губи дори малка част от нея.
Въпреки това от носните кухини често се появява кръвоизлив с медицинско наименование епистаксис. Това е така, защото там има множество повърхностни капиляри, които лесно се пукат, а трудно заздравяват, и защото носът се намира в централната част на лицето и често става обект на травми.

Носният кръвоизлив е симптом при различни заболявания, които предизвикват спукване на капилярите. Това са високо кръвно налягане, атеросклероза, сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, болести на кръвообразуването, болести на кръвосъсирването, инфекциозни заболявания (грип) и редица други.

От друга страна, в самата носна лигавица може да има локални причини за кървене – разширени кръвоносни съдове, туморни образувания и др.
В детската възраст във входа на носа често се натрупват кори вследствие на повърхностна инфекция (детето е чоплило носа си със замърсени ръце).

При откъртване на тези корички се получава кървене. Най-честата кървяща зона в носа се намира в предно-долната част на носната преграда, на 1,5-2 сантиметра от предния й ръб и 80-90 процента от всички носни кръвоизливи са от това място.

Много важно е да се обърне внимание от коя ноздра започва кървенето, защото когато е по-голямо и пациентът е легнал, кръвта тече от двете ноздри. Само при много тежки общи заболявания (левкози) може да има кръвоизлив от двете носни кухини едновременно.

В останалите случаи най-често започва от едната ноздра и когато човек е легнал и се напъва да изплюе изливащата се кръв, връща през носоглътката към другата носна кухина. Затова пациентът трябва да не е легнал, а полуседнал. В носната кухина, от която е започнало кървенето, се поставя плътно в дълбочина 2-3 сантиметра памучен или марлен тампон за няколко часа, напоен обилно с маз за нос. Около тампона кръвта се съсирва и кървенето спира. След това е редно да се направи преглед при специалист. Едно уточнение – ако кръвоизливът е много силен, тогава тампонадата се извършва от специалист оториноларинголог.

По принцип в горещо време често се променят стойностите на артериалното кръвно налягане и при повишаване някои капиляри се пукат. От друга страна, престоят в помещение с климатици, които колкото и да са добри, частично изсушават носната лигавица и това спомага по-лесно да се увредят повърхностно разположените съдове в носа.

При някои случаи разширените венички на носната преграда се намазват с определени лекарства или се изгарят с електрически, радиочестотен ток или лазер. Това при всички случаи не е решение на пациента, а на този, който трябва да го извърши. По този начин специалистът гарантира добрия лечебен резултат от избраната лечебна манипулация.

проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Проф. Едрев преглежда пациенти в поликлиниката на УБ „Лозенец“ (Правителствена болница) на ул. „Козяк“ 1, София, и в кабинета си на ул. „Зайчар“ 128, София.

[Общо: 16    Средно: 3.3/5]
Болест ли е, ако ми тече кръв от носа? беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *