Остава ли трайно намаленият слух след грип?

PRINT
намален слух отит

Грипнитe вируси увреждат тъканите на организма и няколко направления. Те попадат с вдишвания въздух в носа и носоглътката, навлизат в епителните клетки на лигавицата и ги разрушават. Това им действие се нарича епителотропно и чрез него проправят входна врата на инфекцията към човешкото тяло.

Освен засягането на епителните клетки грипните вируси увреждат стените на малките кръвоносни съдове и това действие е известно като вазотропно. Затова по време на епидемии кръвоизливите от носа зачестяват.

Всеки преболедувал съобщава, че вкусът и обонянието му се променят. Това става така, защото вирусите засягат нервните окончания, т.е. проявяват невротропно действие. И накрая вирусите попадат в кръвния ток, което се нарича виремия. Проявява се общо токсично действие с болки по мускулите, висока температура и влошено общо състояние. Като циркулират в кръвта, вирусите могат да причинят трахеобронхит, бронхопневмония, синузит, отит и т.н.

Внимание: зимните вируси могат сериозно да увредят слуха

Грипният отит е със силни болки и намален слух

Слуховият анализатор не прави изключение и също се засяга от грипните вируси. Когато попаднат в средното ухо, се развива грипен отит, който е със силни болки и намаление на слуха. По тъпанчето се развиват мехурчета, пълни с кръв, и като се пукнат, каналът се изпълва с кръвениста материя. За 2-3 седмици обикновено заболяването преминава, без да останат последствия.

Ако грипните вируси увредят вътрешното ухо, тогава се развива неврит на слуховия нерв или възпаление на вътрешното ухо (лабиринтит). Загиват невроепителни клетки, които имат основно значение за формирането на слуха. В тези случаи остава трайно намален слух до глухо ухо. Много е вероятно при нашия пациент да става дума за такова грипно увреждане. Загиналите невроепителни клетки не се възстановяват, но и не прогресира заболяването в следващите години.

Може ли грипът да влоши хроничния среден отит?

Да се прави разлика между възрастовото намаляване на слуха и това от грипа

С възрастта нервните клетки се изхабяват и слухът намалява. Но това е възрастово намаление на слуха, а не болестно. Излишно е тези хора да постъпват в болници, да им се вливат системи с лекарства и да мислят, че така помагат на слуха си. Ако определен човек има грипно увреждане на слуховия нерв, при всяко възпалително заболяване на носа и носоглътката (хрема, фарингит) слухът може временно да заглъхне, което не се дължи на основното заболяване, а на възпаление на евстахиевата тръба. Заглъхването е краткотрайно. Не бива тези хора да изпадат в паника, че съвсем ще оглушеят, защото шансът отново вирусите да попаднат във вътрешното ухо е изключително минимален.

Ако от острия грипен отит остане хронично възпаление на ухото (хроничен гноен отит), по-нататък често се налага оперативно лечение. При слуховия неврит най-често се използва слухопротезиране.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 9    Средно: 1.9/5]
Остава ли трайно намаленият слух след грип? беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *