четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДори месото от домашни свине може да докара трихинелоза

Дори месото от домашни свине може да докара трихинелоза

Трихинелозата у нас настъпва. За това предупреждават от Министерство на здравеопазването. Само през декември 2017 г. са регистрирани 15 нови случая на заразени с трихинелоза в Бургаска област. Миналата година общо заболелите в страната са 55. България е сред първенците в ЕС по заболяемост от трихинелоза. Преди нас са само Полша и Румъния. Тъй като активният ловен сезон предстои Министерството на здравеопазването препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месо и на месото от домашни и диви свине.

Трихинелозата е паразитно заболяване, причинено от микроорганизми, наречени хелминти. Тя може да протече тежко, дори понякога смъртоносно заболяване. Разпространена е във всички райони на света, включително и у нас.

Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.). Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.

Основните причини за високата заболяемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.

При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -