Не мийте месото преди готвене, но можете да го замразявате по два пъти

PRINT

Неправилното боравене и съхранение на месо повишава съществено риска от хранително отравяне. Затова лекарите дават практични съвети и коментират някои разпространени митове, пише The Daily Mail. Твърди се, че повторно замразяване на вече размразено месовлошава качеството му. Няма опасност, ако то е размразявано при максимална температура от 5 градуса по Целзий, поясняват експертите.

Повторното замразяване и размразяване може обаче да направи месото воднисто. Ето един трик: разделете на по-малки парчета голямото и ги сложете за повторно замразяване поотделно.  Внимавайте обаче и го връщайте във фризера само след от него спре да капе течност. Иначе тази влага ще създаде добра среда за развитие на бактерии. Друг важен момент: месото, сложено близо до вратичката на камерата може леко да се размрази поради честото отваряне на вратичката. Това също увеличава риска от развитието на бактерии.

Четете тук как да познаем качественото месо.

Колкото до миенето на месото преди готвене, експертите препоръчват да не го правите. Това може да допринесе за разпространението на бактерии в кухнята. По същата причина обработвайте поотделно продуктите, които се консумират сурови като салата, от тези, които се преработват (месо, риба). Само така можете да избегнете със сигурност хранително отравяне. 

Вече готвена храна не трябва да се оставя извън хладилника за една нощ. Критичната температура, над която микроорганизмите в храната започват да се множат, е не повече от 5 градуса. Още нещо: по миризмата невинаги е възможно да се определи свежестта на храната. Много патогени тихо се развиват в храната, без това да засяга миризмата. Единственият начин да се забави множенето на микроорганизмите е охлаждането на храна. Не се заблуждавайте, че добавянето на мазнина може да замести хладилника. Има анаеробни бактерии като ботулиновата Clostridium, които обичат средата без кислород. Неслучайно ботулизмът често е свързан с консумацията на зеленчуци с масло.

[Общо: 21    Средно: 2.8/5]
Не мийте месото преди готвене, но можете да го замразявате по два пъти беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Не мийте месото преди готвене, но можете да го замразявате по два пъти

  1. Димитров каза:

    Пилешкото месо трябва задължително да се мие. Агнешкото-не трябва да се мие,а да се отпенва,а останалото- кой как душата му сака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *