събота, 28 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха жена, едва не умря заради увредено от вирус сърце

Спасиха жена, едва не умря заради увредено от вирус сърце

Млада жена на 30 г. по чудо беше спасена след тежко сърдечно усложнение на парагрипен вирус. Тя постъпила в Университетска болница Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център със силно увредено сърце, отслабена сърдечна помпена функция и с много затруднено дишане. От пет болници преди това отказали да я приемат поради невъзможност да се справят. Няколко дни преди това 30-годишната жена получава настинка и цялата картина се влошава – все по-трудно дишане и все по-силна умора. Следват обиколки, от лекар на лекар, от болница на болница, без ефект и без нито едно изписано лекарство.

След като е прегледана от кардиолог, пациентката спешно е хоспитализирана. Мобилизирани са няколко отделения, тъй като състоянието й е крайно критично. Поради нарушената функция на сърцето и неговото уголемяване, е нарушена нормалната функция на митралната клапа. Тя не се затваря добре и това влошава функцията и на белите дробове. Обсъжда се възможност за подпомагане дейността на сърцето, наречена ЕКМО. С нейна помощ се оставя сърцето да почине, а насищането на кръвта с кислород и циркулацията и се поддържа със специална помпа и оксигенатор.

Гранични стойности на високо кръвно и холестерол също може да увредят съдовете

„Стъпка по стъпка положението на момичето беше овладяно благодарение на усилията на колегите от различните специалности. Специално на д-р Ани Африканова и д-р Николай Маринов от моя екип, които бяха неотлъчно с пациентката денонощно. Критична беше тяхната намеса и съм щастлива, че всички заедно допринесохме за спасяването на още един човешки живот“, коментира доц. Яна Симова, завеждащ отделението по Кардиология Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

Момичето прекарва 4 дни в сърдечна реанимация. Не се налага изкуствено заместване на сърцето. Благодарение на безбройните микробиологични изследвания, е открит причинителят – прогресиращ  миокардит и сърдечна недостатъчност поради тежко сърдечно усложнение на парагрипен вирус.

Седмица по-късно пациентката е изписана и се чувства добре. Възстановяване ще е дълъг процес и през следващите седмици жената ще остане под наблюдение на кардиолозите в Сърдечно-съдов център.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -