4 външни симптоми за проблеми със сърцето

PRINT
болести на сърцето инфаркт

Гънка на ушната мида, бял кръг около ириса – има някои любопитни признаци по тялото, които сочат, че може да е налице сърдечно заболяване. Проблемите с този най-важен орган нерядко остават неразпознати дълго време и помощ се търси, едва когато увреждането напредне. Ето кои са 4-те външни признака, които са повод да се консултирате с кардиолог. 

1 Диагонална бръчка на ушната мида

болести на сърцето симптомиТази гънка в долната част на ушната мида се нарича на медицински език diagonal earlobe creases или знака на Франк в чест на д-р Сандерс Франк, който е открил нейната връзка със заболявания на коронарните съдове.

Тази своеобразна “бръчка” може да е знак за атеросклероза – отлагания в съдовете, които ги стесняват. Проблемът е, че може да са засегнати и важни съдове като коронарните, които хранят сърцето.  

Тъй като ушната мида е добре кръвоснабдена, смущение на кръвоснабдяването там може да причини колапс на съдове, което се проявява като диагонална бръчка. Ако кръвоносни съдове на ухото са засегнати от стеснение, то най-често са засегнати и коронарни съдове. Това е откритието на д-р Сандерс. 

Стенокардия – кои са новостите в лечението

2. Жълти уплътнения

При някои хора по ръцете, колената или на горния клепач се наблюдават жълтеникаво-оранжеви отлагания, като малки възелчета. Те са знак за болестно повишени нива на холестерола. Тази хиперхолестеролемия, която в повечето случаи  е генетично обусловена, е сериозен рисков фактор за атеросклероза. Тя от своя страна повишава риска за инфаркт или инсулт. 

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

3. Уголемени кръгли върхове на пръстите на ръцете

Кръгли и сякаш по-широки от самите пръсти на ръцете върхове не са козметичен дефект! Тази деформация е описана още от Хипократ. Тя се дължи на дефицит в кислородното снабдяване на тъканите. То пък най-често е свързано със сърдечна недостатъчност. В пръстите се образуват все повече малки съдове и в резултат ноктите стават по-широки и дебели.

Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват

4. Кръг около ириса на окото

Мастни отлагания могат да се проявят навън и като сив кръг около ириса на окото. Среща се по-често при възрастните хора. Ако се наблюдава при човек под 45 г., това е знак за сериозни смущения в обмяната на веществата. Този видим кръг около ириса не влияе на зрението, но може да е симптом на сърдечно заболяване.

Макулна дегенерация – образът започва да се изкривява в средата

Източник: Fokus.de

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
4 външни симптоми за проблеми със сърцето беше последно модифицирана от: декември 5th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *