събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно4 външни симптоми за проблеми със сърцето

4 външни симптоми за проблеми със сърцето

Гънка на ушната мида, бял кръг около ириса – има някои любопитни признаци по тялото, които сочат, че може да е налице сърдечно заболяване. Проблемите с този най-важен орган нерядко остават неразпознати дълго време и помощ се търси, едва когато увреждането напредне. Ето кои са 4-те външни признака, които са повод да се консултирате с кардиолог. 

1 Диагонална бръчка на ушната мида

болести на сърцето симптомиТази гънка в долната част на ушната мида се нарича на медицински език diagonal earlobe creases или знака на Франк в чест на д-р Сандерс Франк, който е открил нейната връзка със заболявания на коронарните съдове.

Тази своеобразна “бръчка” може да е знак за атеросклероза – отлагания в съдовете, които ги стесняват. Проблемът е, че може да са засегнати и важни съдове като коронарните, които хранят сърцето.  

Тъй като ушната мида е добре кръвоснабдена, смущение на кръвоснабдяването там може да причини колапс на съдове, което се проявява като диагонална бръчка. Ако кръвоносни съдове на ухото са засегнати от стеснение, то най-често са засегнати и коронарни съдове. Това е откритието на д-р Сандерс. 

Стенокардия – кои са новостите в лечението

2. Жълти уплътнения

При някои хора по ръцете, колената или на горния клепач се наблюдават жълтеникаво-оранжеви отлагания, като малки възелчета. Те са знак за болестно повишени нива на холестерола. Тази хиперхолестеролемия, която в повечето случаи  е генетично обусловена, е сериозен рисков фактор за атеросклероза. Тя от своя страна повишава риска за инфаркт или инсулт. 

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

3. Уголемени кръгли върхове на пръстите на ръцете

Кръгли и сякаш по-широки от самите пръсти на ръцете върхове не са козметичен дефект! Тази деформация е описана още от Хипократ. Тя се дължи на дефицит в кислородното снабдяване на тъканите. То пък най-често е свързано със сърдечна недостатъчност. В пръстите се образуват все повече малки съдове и в резултат ноктите стават по-широки и дебели.

Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват

4. Кръг около ириса на окото

Мастни отлагания могат да се проявят навън и като сив кръг около ириса на окото. Среща се по-често при възрастните хора. Ако се наблюдава при човек под 45 г., това е знак за сериозни смущения в обмяната на веществата. Този видим кръг около ириса не влияе на зрението, но може да е симптом на сърдечно заболяване.

Макулна дегенерация – образът започва да се изкривява в средата

Източник: Fokus.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -