сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодсладителите могат да провокират диабет, твърдят израелски учени

Подсладителите могат да провокират диабет, твърдят израелски учени

Вредни ли са изкуствените подсладители? Те могат да провокират диабет, като променят флората в червата, съобщиха израелски учени от института „Вайцман“. Докладът им е публикуван в престижното научно списание Nature. Много хора ги избират, за да намалят калориите в менюто си, а на пазара вече има изобилие от продукти с подсладители. Те се рекламират като диетични и подходящи точно за хора с диабет.

Учените от Израел провели серия от експерименти и накрая стигнали до извода, че подсладители като захарин и аспартам дори повишават риска от диабет. Тези вещества наистина не попадат в кръвта, но пък доказано променяли флората в червата, което се отразява неблагоприятно върху обмяната на веществата. Екипът на имунология Еран Елинав давал в продължение на 11 седмици на две групи опитни мишки вода. В едната група тя била с добавена захар, а в другата – с подсладители. След това им било направено изследване за натоварване с глюкоза. То показва доколко добре организмът може да преработва захарите. Завишени стойности на кръвната захар тогава сочат състояние на преддиабет.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аспартамът все пак е безопасен за здравето
Чипс, кафе и консерви в списък на вредни за либидото храни 
Дебелее се и от изкуствени подсладители 

Учудващо повишените стойности на кръвната захар били точно при онези мишки, които пиели водата с подсладители като захари, аспартам и зукралоза. Тъй като те не попадат в кръвта, учените заключили, че ефектът е заради променената чревна флора. Подозрението се потвърдило при следващи експерименти. Когато на мишките били дадени антибиотици срещу бактериите в червата, стойностите на кръвната захар се нормализирали. Генетични изследвания потвърдили, че след употребата на подсладители в червата започват да доминират бактерии, които се асоциират с наднормено тегло и диабет. Ако тези бактерии се пренесат на друг жив организъм, той също влошава кръвните си изследвания.

Учените проверили хипотезата си и върху седем души. Цяла седмица те получавали препоръчваната като максимална доза захарин. Това влошило някои от показателите за обмяна на веществата. Все още не е напълно ясно как определени бактерии могат да провокират заболявания като диабет. Предполага се, че променената чревна флора води до възпалителни процеси, а пък те – до болести.

Израелското проучване обаче има и критици. Те смятат, че от него не може да се правят еднозначни изводи, тъй като основните данни са от наблюдение на опитни животни и няма данни за болестни прояви при хора. Освен това експериментът бил проведен в лабораторни условия, които не биха могли да се сравнят с навиците на хранене при хората. Големи епидемиологични проучвания досега не са успели да намерят връзка между потреблението на подсладители и появата на диабет.

Разрешените за консумация подсладители се изследват интензивно и непрекъснато. Много диетолози препоръчват умерената им употреба в рамките на балансиран и здравословен режим на хранене. Това обаче не е абсолютно необходимо, за да се свалят килограми.

 

Източнк: Apotheken Umschau

 

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -