сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПържолата не е толкова вредна, ако ядете и зеленчуци с нея

Пържолата не е толкова вредна, ако ядете и зеленчуци с нея

Любителите на месото трябва задължително да слагат повече зеленчуци в чинията. Това ще им помогне да компенсират вредата от разграждането на месните протеини. Това твърдят учени от Нова Зеландия, цитирани от онлайн изданието Prothom Alo. Включването на повече фибри в менюто подпомага храносмилането и предотвратява заболявания, предизвикани от честата консумация на месо.

Проучването показало, че отрицателните последици могат да бъдат избегнати, ако към пържолата се добавят зеленчуци, съдържащи влакна като картофи например. Ферментиращите въглехидрати се съдържат в почти всички плодове и зеленчуци. Те са отличен източник на енергия за дебелото черво. Освен това веществата при разграждането на въглехидратите са по-малко опасни от тези при разпада на протеините.

Протеините могат да повлияят на метаболизма на бактериите в червата и по този начин върху здравето на червата. Повечето протеини се смилат и се абсорбират в тънките черва. Неразградените протеини достигат дебелото черво и в резултат на тяхната ферментация може да се образуват потенциално опасни съединения.

Източник: Prothom Alo

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -