събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОмазненият черен дроб застрашава сърцето

Омазненият черен дроб застрашава сърцето

Затлъстяването на черния дроб (известно още като омазнен черен дроб или стеатоза) далеч не се причинява само от прекаляване с алкохола. Неалкохолната мастна чернодробна болест, която обикновено възниква във връзка със затлъстяването, е много по-разпространена. За съжаление липсват симптоми, свързани с черния дроб. Затова хората често разбират за състоянието си случайно и то късно, когато вече има усложнения.

Рискът от сърдечна недостатъчност скача

Ново голямо проучване сега показва, че това не само увеличава риска от допълнителни чернодробни заболявания като цироза и рак на черния дроб. Значително се покачва и рискът от сърдечна недостатъчност.

Екипът на Алесандро Мантовани от университета на Верона анализира 11 международни продължителни проучвания. Те съдържат данни от повече от 11 милиона възрастни на средна възраст.

Всеки четвърти от тях вече е страдал от неалкохолен мастен черен дроб в началото на проучването. Сърдечна недостатъчност е диагностицирана при около 100 000 участници за среден период на наблюдение от 10 години.

Хората с омазнен черен дроб са имали 50% по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност по време на проучването. Това не зависи от възрастта, пола, процента на телесните мазнини, расата. Не влияят диабета, хипертонията и други известни сърдечно-съдови рискови фактори.

Рискът расте според тежестта на засягането на черния дроб. Поне две от проучванията показват, че по-тежката чернодробна фиброза (стеатоза) повишава риска от сърдечна недостатъчност с до 76%.

Омазненият черен дроб излъчва коктейл от токсини

Известно е, че омазненият черен дроб повишава инсулиновата резистентност. Благоприятства образуването на опасни отлагания (плаки) по стените на съдовете. В допълнение, те освобождават коктейл от възпалителни и сгъстяващи кръвта химикали.

Поради това хората с неалкохолен мастен черен дроб трябва да бъдат изследвани особено внимателно за други рискове от сърдечно-съдови заболявания и, ако е необходимо, да бъдат лекувани за това.

Например, новите лекарства за диабет, които понижават кръвната захар, изглежда имат благоприятен ефект върху риска от хоспитализация поради сърдечна недостатъчност.

Почти всеки трети възрастен има проблеми с черния дроб

Омазненият черен дроб е една от най-честите причини за хронично чернодробно заболяване в световен мащаб. Засяга до 30% от възрастните. Тъй като затлъстяването на черния дроб не предизвиква никакви симптоми за дълго време, много страдащи не са наясно с рисковото си състояние.

Експертите очакват, че броят на хората с неалкохолен мастен черен дроб ще продължи да нараства рязко през следващите години, тъй като основните причини за заболяването – наднорменото тегло и затлъстяването – ще продължат да се увеличават.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -