сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕто защо носът тече, когато излезем на студено

Ето защо носът тече, когато излезем на студено

Повечето хора са изпитвали онова странно усещане, когато излизайки на студено, носът им внезапно започва да “тече”. Секретът е бистър, значи не става дума за класическа хрема. Причината за постоянния теч от носа на студено е специфична реакция на организма при по-чувствителните хора. 

Тази реакция се наблюдава при около 50-90% от хората, пише в. “Дейли мейл”. Каква е причината?  Когато вдишваме студен въздух, в носната кухина той става топъл и влажен. Това е защитна реакция, която щади белите дробове. Иначе студеният въздух ще навлезе в тях и ще ги раздразни. Това обяснява пред изданието Дейвид Кинг, сътрудник на Университета в Куинсланд.

Температурата на въздуха в задната част на носната кухина обикновено достига около 26 градуса, като при необходимост може да се повиши до 30 градуса. Влажността на въздуха в носа обикновено е около 100%, независимо от температурата навън. Студеният и сух въздух дразни рецепторите в носната кухина и сигналите се изпращат до мозъка през нервите. В отговор мозъкът дава команда за увеличаване на притока на кръв към носа. Разширените съдове в кухината започват бързо да загряват вдишвания въздух. След това, отново по команда от мозъка, носът започва да произвежда повече слуз. Това помага за овлажняването на вдишания въздух.

Вижте още: Как да се справим с постоянно запушения нос

Два трика освобождават бързо запушения нос

Похвати от йога за справяне със запушения нос

Също така студеният сух въздух стимулира мастните клетки на имунната система в носа. Тези клетки провокират още по-интензивно отделяне на слуз в носната кухина. Така чрез носа човек може да загуби до 400 милилитра течност. Изпаряването на водата изисква голямо количество топлина, която се осигурява от носната кухина. За целта кръвоснабдяването на носната кухина става по-интензивно. Това позволява да се затопли въздуха, който дишаме – задача, която е с по-висок приоритет от компенсирането на загуба на топлина. В друга ситуация тялото би превключило повишеното кръвоснабдяване от повърхностните съдове към по-дълбоките, за да намали до минимум топлинните загуби. В този случаи обаче ситуацията е различна.

Когато описаният компенсаторен механизъм е прекомерно активен, в носа се образува твърде много влага. От носа започва да тече бистър секрет.

Мастните имунни клетки са по-чувствителни при хора, склонни към алергии и астма. Съдовите промените пък настъпват предимно при хора, които са чувствителни към външни дразнители и температурните колебания в околната среда. Поради това студеният въздух може да причини запушване на носа и кихане.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -