петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеКартофите пазят от ревматизъм, кръвно и болести на сърцето

Картофите пазят от ревматизъм, кръвно и болести на сърцето

Картофите често са подценявани като проста храна. Но полезните вещества в тях са толкова много, че спокойно може да ги причислим към списъка на суперхраните. Не се притеснявайте, че от тях се дебелее. Килограми се качват само, ако те се приготвят с много мазнина.

Ето какво казват учените за тази така достъпна храна. Картофите намаляват нивото на холестерола, помагат при високо кръвно, подобряват кръвообращението и храносмилането, укрепват имунната система, намаляват признаците на стареене.

Редовната консумация на картофи зарежда оптимално организма с вода и йони. Богати са на калий. Доставят на тялото също така калций, желязо и фосфор.

Картофите са известни с големите количества витамин С, които се съдържат в тях. В 100 грама по правило има около 17 мг витамин С. Освен това съдържат витамините А, В и Р.

Водата съставлява около 70-80% от теглото им. Картофите съдържат около 17% нишесте. Избягвайте да ядете покълнали картофи. Покълването води до превръщането на нишестето в захар.

Интересно е, че повечето от хранителните вещества в картофа са точно под кожата му. Така че по възможност ги приготвяйте заедно с кожата, поне тези, които са съвсем пресни.

диета за отслабванеПомагат за качване на килограми при много слаби хора

Този ефект се дължи на състава им. Той е предимно от въглехидрати, в тях има много малко протеини. Това ги прави много подходящи за диета при прекалено слаби хора, които отчаяно искат да качат малко килограми. Витамин С и В-комплекс в картофите също спомагат за правилното усвояване на въглехидратите.

Лесно се усвояват

Картофите са лесни за усвояване, а и улесняват храносмилането. Това свойство ги прави подходящи за храна на бебета или за тези, които не могат да ядат твърда храна (поради операция, проблеми със зъбите), но трябва да се хранят. Не забравяйте обаче, че редовното ядене на твърде много картофи може да причини киселинност с времето. Картофите също съдържат значителни количества фибри, които са по-големи в суровите и студени, отколкото във варените и горещите. Тези влакнини стимулират перисталтичното движение. Увеличават секрецията на стомашните сокове, което улеснява храносмилането и предотвратява състояния като запек. Фибрите са важни в профилактиката на някои сериозни заболявания като рак на дебелото черво. Чистят също холестерола от артериите и кръвоносните съдове.

Грижа за кожата отвътре

Витамин С и В-комплекс, минералите като калий, магнезий, фосфор и цинк, са важни за здравата и красива кожа. Ето една лесна маска за лице, която чисти черните точки и пъпчиците: сурови картофи се смачкват и се смесват с мед. Суров картоф се прилага външно при изгаряния, а също и за намаляване на оток. Намачкани картофи са много добри стават за омекотяване и почистване на груба кожа, например на лактите.

Пазят от скорбут – дефицит на витамин С

Скорбутът е бил разпространен в миналото, когато не всички хора са имали достъп до прясна храна. Оказва се обаче, че и в съвременните условия понякога хората изпитват недостиг на витамин С. Картофите са чудесен източник на витамина. При скорбута се наблюдават напукани устни ъгли, кървящи венци и чести вирусни инфекции.

Помагат при ревматизъм

В картофите има много калций и магнезий, които спомагат за облекчаване на ревматизма. За целта може да се ползва дори водата от варените картофи – експерти твърдят, че тя облекчава болката и възпалението при ревматизъм.

сутрешна скованост болки в стомахаНамаляват възпалението

Картофите са много ефективни при намаляване на възпаленията, както вътрешни, така и външни. Облекчават възпаленията в червата и храносмилателната система, защото са меки и лесно смилаеми. Доставят много витамин С (отличен антиоксидант, който възстановява увреждането на тъканите), калий и витамин В6. Подходящи са и при язви в устата.

Хората, които страдат от артрит и подагра, могат да се възползват от противовъзпалителното действие на картофите.

Профилактика на рака

Някои видове картофи, особено червените, съдържат високи нива на флавоноидни антиоксиданти и витамин А, като зеаксантин и каротини. Затова те могат да изиграят профилактична роля за много видове рак. Проучване в Селскостопанските изследвания показа, че картофите съдържат съединението кверцетин, за което е доказано, че има противоракови и антитуморни свойства. Те се допълват от високите нива на витамин А и С.

високо кръвно хипертонияПонижават кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да възникне поради редица причини, които включват диабет, напрежение или лошо храносмилане. Калият в тях (в една порция има 46% от дневните нужди) е важен за понижаване на кръвното. Трябва обаче да се избягват, ако хипертонията е заради диабет. Фибрите в тях обаче подобряват действието на инсулина в тялото, което помага за понижаване на кръвното.

Правилното функциониране на мозъка

То е свързано до голяма степен от нивото на кръвната захар, доставката на кислород, витаминните В, някои хормони, някои аминокиселини и мастни киселини като омега-3. Картофите покриват нуждата от почти всички хранителни вещества, описани по-горе.

Мозъкът се нуждае от кислород, който се доставя от хемоглобина в кръвта. Основният състав на хемоглобина е желязото. Картофите съдържат и този елемент. В картофите има голямо разнообразие от витамини и минерали, които влияят положително върху функцията на мозъка – фосфор, цинк и витамини В. Съдоразширяващите свойства на калия осигуряват увеличения приток на кръв към сивото вещество.

Предотвратяват сърдечни заболявания

Картофите са ценна храна за профилактика на сърдечносъдови заболявания. Свързано е със съдържащите се в тях витамини (В-комплекс, С), изобилието от минерали, но и на каротеноиди (лутеин, зеаксантин). Каротеноидите са полезни за здравето на сърцето и функционирането на други вътрешни органи.

Пазят от камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците се причиняват главно поради повишените нива на пикочната киселина в кръвта. Ако сте склонни към камъни в бъбреците, избягвайте храни с високо съдържание на белтъчини. Става дума главно за животински протеини като месо, пуешко, скариди, риба, яйца и мляко, както и спанак, грозде и някои варива, които драстично увеличават нивото на пикочна киселина в кръвта. Желязото и калция в случая също допринасят за образуване на камъните. Картофите имат и от двата минерала. Затова пък съдържат и магнезий, който потиска отлагането на калций в бъбреците и другите тъкани, затова са полезни за лечението на оксалатни камъни.

Лекуват диарията

Картофите присъстват в изпитаните народни рецепти за справяне с диария. Хем са лесни за храносмилане, хем доставят енергия на тялото.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -