събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНарцисисти в офиса - как да се справим

Нарцисисти в офиса – как да се справим

Светът е пълен с трудни личности, но този, който се среща почти във всеки офис, е нарцисистът. Това е един от най-несигурните хора, но намира начин да изглеждат свръхуверени. Целта е винаги да е в центъра на вниманието, всички да му се възхищават. Така обаче създава стрес в работата за всички, които са около него или трябва да изпълняват задачи с него.

По-неприятната страна на нарцисистите е, че те се опитват да компенсират своята несигурност чрез контролиране и манипулиране на другите. Според психолозите обаче може да се справите с нарцисиста, стига да познавате неговата душевност.

Ето шест типични фрази, които нарцисистите винаги използват, както и съвети, как да реагирате:

1. „Не искам да правя това за себе си, но…“

Изказвания като това показват, че нарцистичните хора знаят, че не трябва да доминират в разговора, но все пак го правят. Това е като псевдо-отказ от отговорност, който им дава разрешение да се съсредоточат само върху себе си.

Как да се справите: Ако влезете в разговор с нарцисист, бъдете подготвени за техния час за история. Ако е интересно, чуйте. Но ако се надявате на двустранен разговор, потърсете друг събеседник.

2. „Съжалявам, че се чувстваш така.“

Нарцисистите трудно признават вина и това е техният класически опит за извинение. Но всъщност е по-скоро отклонение. С тази фраза те намекват, че вашите чувства са само ваши проблеми и че няма да поемат отговорност за поведението си.

Как да реагирате: Без искрено разкаяние, без значение какво е престъплението, те вероятно ще го направят отново. Тук съветът е просто да се отдръпнете. За да избегнете нараняване в бъдеще, често е най-добре да виждате хората такива, каквито са в действителност.

3. „Защо ми причиняваш това?“

Нарцисистите имат зашеметяващата способност да се променят от насилника към жертвата. Вие може да сте този, който има грип или тежка седмица на работа. Но ако това, с което се борите, им създава неудобства, то ще бъде формулирано като техен проблем. Стресът в работата е само за тях, ако се вярва на думите им.

Как да се справите: Можете да си върнете силата, като осмислите реалните факти. В противен случай може да откриете, че постоянно се чудите дали наистина сте виновни. Потърсете подкрепа – от терапевт или съпричастен приятел, за да си напомните, че не сте вие ​​нарушителят.

4. „Аз съм зает човек. Нямам време за това.”

„Това“ може да бъде всичко – може би искате да обсъдите проект, по който работите заедно, или ги каните на работно събитие. Отличителните белези на нарцисиста са системното присвояване на правото във всяка ситуация, липсата на емпатия и неспособността да се поддържат равностойни отношения. Те не само не са в състояние да разберат нуждите на друг човек, но и ги пренебрегват.

Как да се справите: Имайте предвид, че от този колега точно няма да получите помощ. Той вероятно няма да отдели време за вас, освен ако не се нуждае от нещо. Тези взаимоотношения често са еквивалентни на ходене до празен кладенец за вода, така че направете каквото можете, за да получите подкрепа за своята кауза въпреки нарцисиста.

5. „Надявам се, че знаете с кого се забърквате.“

Тук намекът е: „Ако някога сгрешиш с мен, ще превърна живота ти в истински ад.“

Тази тактика на висяща заплаха и възможността за отмъщение е начинът, по който те създават илюзия за сила и чувство на страх и стрес у вас. Повечето хора не искат да се изправят пред такава предполагаема заплаха, така че се съобразяват.

Как да се справите: Това може да бъде обезпокоително, особено ако имате работа с някой, който има опит в правенето на други хора нещастни. Документацията е ключова. Запазете всички имейли и съобщения. Ако има истински проблем с безопасността, работете със съответните висшестоящи, за да изготвите план. 

6. „Не е честно“

Нарцисистите вярват, че трябва да има набор от правила за тях и отделен набор от правила за всички останали. Когато трябва да се съобразят или има наложено последствие, това е напомняне, че не са специални.

Независимо дали компанията на техния приятел се справя страхотно и печели много пари, или трябва да плати глоба, защото се е опитал да изиграе системата и е бил хванат, можете да очаквате изказвания „не е честно“.

Как да се справите: Може да се изкушите да ги успокоите, може би от чувство за вина или за да избегнете конфликт. Но това ще създаде невъзможен прецедент. Не се опитвайте да бъдете човек, който се опитва да направи живота „справедлив“ за тях, като прави неразумни лични жертви.

Автор на съветите е д-р Рамани Дурвасула – психолог, професор по психология в Калифорнийския държавен университет, Лос Анджелис и основател на LUNA Education. . 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -