вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдраве4 симптома за повишен риск от рак на дебелото черво

4 симптома за повишен риск от рак на дебелото черво

Четири важни симптома, които сигнализират за повишен риск от ранна поява на рак на дебелото черво, бяха идентифицирани от експерти в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Те може да са ключови за ранното откриване и диагностициране на рак на дебелото черво, особено при по-младите възрастни. Това са хората, при които заболяването възниква преди възрастта от 50 г. Броят на младите възрастни с рак на дебелото черво непрекъснато нараства през последните години.

Проучване установи, че има симптоми, които показват повишен риск от заболяването и то доста по-рано – от три месеца до две години преди диагнозата. Тези оплаквания са:

  • коремната болка;
  • ректалното кървене;
  • диария;
  • желязодефицитна анемия.

Ако човек е под 50 години и има един от симптомите, рискът почти се удвоява. При два симптома рискът се повишава с повече от 3,5 пъти. При три или повече симптома рискът с 6,5 пъти по-висок отколкото при хора без симптоми.

Данните от проучването са публикувани на 4 май 2023 в Journal of the National Cancer Institute. Авторите посочват, че е много важно медиците от първичната медицинска помощ, гастроентеролозите и лекарите по спешна медицина да познават тези оплаквания. За съжаление много пациенти на средна възраст чуват диагнозата в спешните отделения. Често това се случва твърде късно, когато заболяването е напреднало.

Анемията и кървенето са най-опасни

Два от симптомите – ректално кървене и желязодефицитна анемия, са ясен знак, че трябва да се направи ендоскопия и проследяване на пациента. Анемията е състояние, при което няма достатъчно здрави червени кръвни клетки за пренос на кислород в кръвта.

Наблюдението на учените е, че минават около три месеца от първото посещение на лекар с един или повече от признаците и симптомите до поставяне на диагнозата. Анализът открива, че някои млади възрастни са имали ясни симптоми до две години преди диагностицирането. Това обяснява, защо при много от тези по-млади пациенти се открива по-напреднало заболяване от това при по-възрастни хора, които се преглеждат редовно.

лаборатория кръвни изследвания хомоцистеин

Родените през 1990 г. имат двойно по-голям риск от рак на дебелото черво

Индивидите, родени през 1990 г., имат удвоен риск от рак на дебелото черво и четири пъти по-голям риск от рак на ректума в сравнение с младите възрастни, родени през 1950 г. Влияние за това оказват начинът на живот и хранене. Тази тенденция накара Националния институт по рака, Американското онкологично дружество, Американската гастроентерологична асоциация и други професионални общества да дадат приоритет на изследванията за идентифициране на рискови фактори и подобряване на ранното откриване. През 2021 г. Работната група за превантивни услуги на САЩ намали препоръчителната възраст за скрининг за рак на дебелото черво от 50 на 45 години.

Затлъстяването, продължителното седене, метаболитният синдром, диабетът, подсладените със захар напитки и други рискови фактори могат да допринесат за нарастващата честота на рак на дебелото черво с поява в млада възраст.

Въпреки че смъртността от рак на дебелото черво намалява от няколко десетилетия при по-възрастните хора поради редовните колоноскопии и подобреното лечение, повече млади хора са диагностицирани с болестта в напреднал стадий. Много от тях умират от болестта. Това са изводи, направети от Американското онкологично дружество. Тази тенденция показва, че въпросът за разпознаване на симптомите възможно най-рано е спешен.

По-голямата част от случаите на рак на дебелото черво с ранно начало са били и ще продължат да се откриват след изява на симптомите. Затова е важно лекарите да обръщат внимание на оплакванията на пациентите си и да ги насочват за изследвания. Ранната диагноза прави възможно да се приложи ефективно лечение. Намалява се необходимостта от по-агресивна терапия, подобрява се качеството на живот на пациентите и степента на преживяемост.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG