четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКръвната група влияе за рак на стомаха

Кръвната група влияе за рак на стомаха

Кръвна група 0 намалява риска от рак на стомаха, докато хората с кръвна група А (най-разпространената в Европа) са по-уязвими за това онкологично заболяване. Това установи работна група, ръководена от Йоханес Шумахер и Марино Венерито от Университетския медицински център Магдебург. Ето и подробностите.

Учените анализирали генетичните рискови фактори за различни подвидове рак на стомаха в мета-проучване. Наред с други неща, беше показано, че кръвната група на човек влияе върху риска от развитие на рак на стомаха. Работата е публикувана в специализираното списание eBioMedicine (2023 г., DOI: 10.1016/j.ebiom.2023.104616 ).

Изследователският екип е стъпил върху данни от 10 европейски геномни проучвания. Екипът също проведе така нареченото транскриптомно изследване. „Този ​​метод също направи възможно идентифицирането на онези гени, които са неправилно контролирани от генетичните рискови фактори при рак на стомаха“, казва Шумахер.

Общо проучването включва повече от 16 000 души – 5800 имали рак на стомаха, а 11 000 служели за контролно сравнние и били без рак. 

Възможни симптоми за рак на стомаха

Ако забележите следните предупредителни признаци, трябва да посетите Вашия лекар, за да изясни причините:

 • Дискомфорт в горната част на корема
 • Усещане за натиск и пълнота
 • Оригване
 • Лош дъх
 • Гадене
 • Повръщане
 • Метеоризъм
 • Загуба на апетит
 • Внезапно отвращение към определени храни, особено месо
 • Отслабване
 • Черни изпражнения („катранени изпражнения“)
 • Бледност и умора
 • Загуба на производителност.

Защо човек се разболява от рак на стомаха – рискови фактори

Някои стомашни заболявания увеличават риска от по-късно развитие на рак на стомаха. Става дума преди всичко за дълготрайно възпаление на стомашната лигавица като хроничен гастрит или стомашна язва.

Повечето пациенти с тези заболявания са заразени със стомашната бактерия Helicobacter pylori (хеликобактер). Тя трайно се настанява в стомашната лигавица и я уврежда.

Учените разглеждат инфекцията с Helicobacter pylori като най-важния рисков фактор за рак на стомаха: заразените хора имат два до три пъти по-висок риск да се разболеят, отколкото неинфектираните хора. По-нови изследвания показват още по-силно влияние на бактерията. Въпреки това, не всеки, който има свързан с Helicobacter гастрит или язва, по-късно развива рак на стомаха.

В Германия около трима от десет възрастни са заразени с Helicobacter pylori, предполага се, че и у нас статистиката е подобна. Често тези хора не усещат нищо. Невинаги се стига до сериозно заболяване, затова в момента не се препоръчва редовно тестване на цялото население за бактерията.

Ситуацията е различна при хората, които имат повишен риск от рак на стомаха.
Ето кой трябва да се изследва:

 • Пациенти с трайно възпалена или променена стомашна лигавица
 • Хората, които имат роднини по първа линия (родители, деца или братя и сестри) с рак на стомаха, могат да научат повече в „Рак на стомаха в семейството“.
 • Носителите на бактерии могат да бъдат лекувани с антибиотици. Ако това елиминира инфекцията с Helicobacter pylori, рискът от рак на стомаха намалява.

Други причини за онкологичното заболяване

Не само инфекцията с хеликобактер може да насърчи развитието на рак на стомаха. Други предишни заболявания също могат да увеличат риска от рак на стомаха.

Вирус на Епщайн-Бар

Инфекциите с вируса на Епщайн-Бар, причинителят на жлезистата треска на Pfeiffer, също могат да причинят рак на стомаха при някои хора. Доказано е обаче, че вирусът на Epstein-Barr присъства при по-малко пациенти с рак на стомаха, отколкото бактерията Helicobacter pylori. Механизмите, които водят до рак на стомаха след инфекция с вируса на Epstein-Barr, все още се изследват.

Стомашната операция може да причини злокачествени промени в клетките. Данни от групи пациенти, които са имали частично отстранен стомах, показват леко увеличение на риска от рак на стомаха приблизително 15 до 20 години след операцията.

Експертите подозират, че операцията води до повишен обратен поток на храносмилателни сокове от панкреаса и жлъчката в останалия стомах. Това води до промени в клетките на стомашната лигавица, които могат да станат злокачествени при някои пациенти.

Автор и редактор Ина Димитрова

Източници: Немска информационна служба за рака

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -