четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИнфекции причиняват един от 6 случая рак

Инфекции причиняват един от 6 случая рак

Един от всеки шест случая на рак в света – два милиона годишно, са причинени от лечими или предотвратими инфекции, сочат нови анализи, публикувани в авторитетното издание The Lancet Oncology. Обхванати са данни от 184 страни. За 27 вида рак там са отговорни четири основни инфекции.

Това са човешките папиломни вируси, Helicobacter Pylori и хепатит В и С. Те водят до появатана  1,9 млн. тумори на шийката на матката, в стомашно-чревния тракт и на черния дроб. Повечето случаи са в развиващите се страни, съобщава екипът от Международната агенция за изследване на рака във Франция. Почти една трета от случаите са при хора на възраст до 50 години. Ракът трябва да се признае за заразна болест, смятат учените.

Ракът на шийката на матката дава 50% от онкологичните заболявания при жените, свързани с инфекция. При мъжете над 80% са туморите на черния дроб и стомаха. Някои прости мерки като  имунизации, по-безопасна инжекционна практика или лечение при зараза с бактерии, могат да имат съществен ефект за намаляване на раковите заболявания в световен мащаб, убедени са експертите. Вече има утвърдени ваксини срещу човешкия папиломен вирус (HPV), който е свързан с рак на шийката на матката, и срещу вируса на хепатит В, който пък води до рак на черния дроб. Те се прилагат и в България. За препаратите, които пазят от рака на маточната шийка, бяха отпуснати 2 млн. лв. за 2012 г. Очаква се програмата да тръгне от септември, когато бъде окончателно приета.

Ракът на стомаха пък може да бъде избегнат, като бактериална инфекция на H. pylori се излекува с антибиотици. Ваксините за папилома вируси и хепатит В трябва да се прилагат по-широко от здравните система на най-засегнатите страни, коментира проф. Годар Данаей от Харвардския университет. Във Великобритания, където има високо покритие с ваксината срещу HPV, отбелязват значителни успехи в борбата с рака на маточната шийка, казва Джесика Харис от организацията Cancer Research в Лондон.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -