неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПроменят организацията на спешната помощ

Променят организацията на спешната помощ

  Готвят се промени в организацията на спешната помощ, които ще сложат край на разкарването на пациентите между болници, оповести здравният министър Десислава Атанасова. Медиите многократно са писали как линейката минава през 2-3 лечебни заведения, преди да закара пациента на правилното място, припомни тя.

Концепцията за спешната помощ ще начертае пътя на пациента. Целта е да няма противоречия между болниците по това, къде да бъде приет човек по спешност.  В София например на 4 места в кварталите ще има  изнесени бази на Центъра за спешна медицинска помощ – София. Те ще са в ДКЦ-тата в столичните райони „Студентски град“, „Надежда“, „Люлин“ и „Кремиковци“.

„Така екипите ще стигат много по-бързо до адресите. Искаме да създадем максимално добри условия да се оказва бърза помощ на нуждзаещите се пациенти. Един от големите проблеми е времето за достъп до медицинска помощ и изпускането на т.нар. „златен час“ за реакция“, коментира Атанасова.

Готви се и карта на лечебните заведения, които могат да оказват спешна помощ в някаква степен. Някои болници биха могли да помогнат наистина в първите минути, защото имат клинични лаборатории и образна диагностика. Други пък са полезни за определени заболявания.

8-10 млн. лв. от европрограми могат да бъдат пренасочени за стипендии на млади лекари, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. В момента се правят разчети, търси се и становища от социалното министерство, което  управлява някои европрограми. Усилията са заради липсата на държавни средства в подкрепа на специализациите на абсолвентите по медицина. Заради ограниченията години наред вече се чувства осезаема липса на специалисти в много области.

Наред с това се готвят и промени в наредба 34. Университетските болници например поискаха да могат сами да си избират специализанти според нуждите, както и да имат право да ги назначават и да им плащат. „Събрахме становища от всички страни, които имат отношение. Всяка тема може да се обсъжда в диалог. Днес оповестяваме наредба 34. Тя ще бъде публикувана на сайта на МЗ, след това тече 14 дневен срок за обсъждане“, поясни Атанасова.

Днес тя присъства на откриването на нова многопрофилна болница в столицата „Софиямед“. Лечебното заведение разполага с 450 легла и е оборудвано с апаратура последно поколение. В 12-те отделения работят лекари от почти всички основни специалности. Към болницата има и диагностично-консултативен център. „Софиямед“ работи със здравната каса, а бюджетът й за 2012 г. е 9 млн. лв.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -