неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНово финансиране на болниците след 1 г.

Ново финансиране на болниците след 1 г.

До 12-18 месеца ще изработим нови правила за финансиране на болниците, обяви директорът на НЗОК Пламен Цеков. През следващите месеци ще бъде коментирана промяната във финансирането на болниците и в него щели да бъдат заложени пазарни принципи.

„Ще дадем правила, критерии, по които да преценяваме доколко болницата спазва договорните си задължения. След година и половина се надявам, че касата ще може да прави подбор на лечебните заведения, с които ще сключва договор, добави Цеков. Това ще засегне градовете, където има концентрация на повече лечебни заведения. София е един от тях. В столицата има 9000 легла, а реално са необходими не повече от 6500, призна Цеков. В момента конкуренцията не изхвърля нито един от участниците в болничния пазар, понеже механизмите на финансиране са такива, че позволяват за всеки да има по нещо.

„Надявам се няма лимит за диагнози, а на случаи – спешни и планови. Те ще са за областта, а не за болниците. Касата в момента няма ресурс за нови клинични пътеки за долекуване. Необходими са колосални суми, с каквито в момента не разполагаме“, обобщи Цеков.

Обсъждали сме идеите на д-р Цеков, каза и здравният министър Десислава Атанасова. „Заявихме, че ще има съвсем нов подход при вземане на решенията с здравеопазването – не противопоставяне, а търсене на консенсус. Надзорният съвет на НЗОК одобрява методиките, затова искаме да чуем неговото мнение. Ще се съобразим със всяка добра идея“, заяви тя.
по думите й проверки ще има във всички лечебни заведения за това дали отговарят на стандартите, дали оказват спешна помощ, дали имат достатъчно апаратура и медицински специалисти.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -