събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТри нива на болници според приема на спешни случаи

Три нива на болници според приема на спешни случаи

Четири изнесени бази на Центъра за спешна медицинска помощ – София ще бъдат открити в ДКЦ-тата в столичните райони „Студентски град“, „Надежда“, „Люлин“ и „Кремиковци“. Това беше обявено след проведената среща на министър Десислава Атанасова с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В осигурените от общината помещения ще бъдат разположени екипи на ЦСМП – София като по този начин ще бъде скъсено времето за достигане до пациентите.

Сега линейките тръгват за адресите от една единствено място, намиращо се на Сточна гара. Министерство на здравеопазването има готовността веднага да осигури с апаратура и линейки новите бази на Спешна помощ, заяви министър Десислава Атанасова. Столична община и МЗ ще търсят съвместно възможности за ремонтиране и оборудване на помещенията, където ще разположени спешните екипи. Пилотният проект е първи етап от реорганизацията на Спешната медицинска помощ в столицата.

Министър Атанасова подчерта, че с планираното от МЗ увеличение на заплатите ще бъде повишена мотивацията за работа в системата на Спешна помощ и ще се създаде възможност вакантни досега места да бъдат заети от лекари. Предвижда се от 1 юни възнагражденията да бъдат увеличени с около 18 на сто. Допълнителен стимул за работа в ЦСМП са изготвените от МЗ промени в Наредбата за специализация на лекарите, които ще осигурят възможност лекарите в ЦСМП да специализират не само Спешна медицина, а и всички други специалности по техен избор, разясни Десислава Атанасова.

МЗ ще разработи и методика за ешелонизиране на болниците на три нива като по този начин спешните пациенти, в зависимост от състоянието им, да бъдат насочвани към точно определено лечебно заведение. Така няма да се допусне транспортиране на пациента между няколко лечебни заведения, каза здравният министър. Първото ниво ще включва болници с възможности за спешна диагностична помощ, в т.ч. клинична лаборатория и образна диагностика. От второ ниво ще бъдат болниците, които имат структури за лечение на 60 процента от спешните състояния. Трето ниво ще бъдат болниците, с възможности да покрият над 90 от спешните случаи. От това ниво ще бъдат и високо специализираните болници за лечение на конкретни групи заболявания. „По този начин създаваме своеобразна карта на пътя на пациента в столичния град“, заяви министър Десислава Атанасова.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -