сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияХепатит Е се открива все по-често през последните години

Хепатит Е се открива все по-често през последните години

Хепатит Е става все по-често срещано заболяване в последните 5 години. Протича като хепатит А, но има различен път на заразяване. В нашата страна това става след консумация на недобре обработено свинско месо, например – на сурова кайма, заяви д-р Апостол Георгиев, началник на гастроентерологията във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Отделението е специализирано в лечение на хепатити и усложненията им.

Хепатит Е се предава главно от животни на хора при лоша хигиена

Вирусът на хепатит Е засяга свинската популация, откъдето е възможно да се предаде на хората, когато нарушават правилата на добрата хигиена. Д-р Георгиев уточни, че останалите механизми на заразяване в нашата страна са установени при емигранти или хора, пребивавали в Далечния Изток, но те са редки.
Боледуват млади хора, предимно до 40 г. и въпреки че заболяването протича сравнително леко в повечето случаи, то е особено опасно за бременните жени и за имуносупресираните пациенти. „При тях хепатит Е може да доведе до смърт, предупреди д-р Георгиев – защото протича много тежко. Ако преодолеят острата фаза, те се излекуват, а болестта не става хронична, както е при други типове хепатит, например В.“

До този момент за доказване на хепатит Е лабораториите ползваха диагностичен метод, който открива антитела в серума. От следващия месец в болници „Медлайн – Централ Хоспитал“ ще може да се изследва и РНК вируса в серума, т.е. ще се извършва неговото количествено установяване, което вече е рутинна практика при хепатитите В и С. Лабораторията към веригата е втората в страната и първата извън столицата и единствена в Южна България, която разполага с необходимото оборудване за точна диагностика.

Още: Просто изследване на чернодробен ензим разкрива опасна инфекция с хепатит 

Откриха как хепатитът прониква в клетките на черния дроб

хепатит Е диагноза

Разпространението на хепатит Е е като при хепатит А

Тя е сертифицирана в Германия, контролира се от външен одит и резултатите са на 100 процента гарантирани. Полимеразната верижна реакция (ПСР) е бърз, чувствителен и гъвкав метод, чиито основни предимства са бърза детекция, висока специфичност, ненадмината чувствителност и добра възпроизводимост.

Докато хепатит Е конкурира по разпространение вирусната инфекция на черния дроб от тип А, то при най-опасните – В и С, медиците в световен мащаб отчитат тенденция за намаляване на случаите. Хепатит С се лекува почти на 100% и прогнозата е, че до 2030 г. трябва да изчезне и дори да стане една от редките болести, заяви началникът на гастроентерологията.

Подобна е тенденцията и при тип В, защото родените след 1992 г. са ваксинирани. Хепатитите В и С се смятат за най-злокачествени, тъй като нерядко водят до цироза и рак на черния дроб, завършващи със смърт. Те са коварни заболявания – острите им форми е възможно да протичат без симптоми, а хроничните при значителна част от пациентите не дават никакви оплаквания.

Предават се основно по кръвен, възможно е и по полов път

Затова от тях най-застрашени са хората от рисковите групи – наркомани, затворници и хомосексуалисти. Причинителят може да попадне в организма при директно преливане на кръв, зъболечение, бръснене или маникюр, при нанасяне на татуировки, а така също при еднополови контакти. Вирусът на хепатит В е силно заразен – 100 пъти по-заразен от вируса на ХИВ. При него се правят различни изследвания на кръвта за идентифициране на острата и хроничната инфекция на заболяването, посочи началникът на лабораторията д-р Ася Кънева.

По данни на Световната здравна организация тежките хронични заболявания на черния дроб влизат в „десетката” на най-разпространените причини за смъртност. Около 400 милиона души в света са болни от хепатит В, 350 милиона – от хепатит С, при това при всеки пети от тях болестта води до възникване на цироза на черния дроб. Хепатитът е една от 10-те основни причини за смърт в света.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -