петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак вентилацията в офиса ни разболява

Как вентилацията в офиса ни разболява

Сградата, в която работим, може да ни разболее, предупреждават от Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации. В повечето европейски страни вентилациите на операционните зали се почистват на половин година, на болниците веднъж годишно, на офис сградите – на 3-5 години, на търговските кухни – на 6 или 12 месеца. Как е у нас?

Собственици и управители на сгради не отчитат сериозността на проблемите, които създават непочистените вентилационни системи – по-бърза амортизация, повече разходи за електроенергия, повече болнични и отсъствия поради заболявания, риск от пожари, смятат експертите на асоциацията.

„Синдромът на болната сграда“, наричан още „множествена химична чувствителност“, е невидим, но съществува във всяка по-стара от 5 години сграда, в която „чистият“ въздух се осигурява чрез вентилационни системи. Когато не се почистват, въздухопроводите водят до появата на болестотворни организми във въздуха на помещенията – гъбички, мухъл, бактерии, вируси, както и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества. Посетителите и работещите дишат опасен въздух, което може да предизвика главоболие, отпадналост, невъзможност за концентрация, екземи, алергии, суха кашлица, може да провокира дори астматични пристъпи.

Около 40% от общото запрашване на въздуха и лошото му качество в помещенията е вследствие на замърсени, лошо поддържани и неправилно функциониращи вентилационни и климатични инсталации. За решаването на този проблем в много европейски страни е изработен регламент. Той задължава собствениците периодично да сменят филтрите и да осигуряват цялостно почистване на вентилационните системи от специалисти, но у нас тяхното почистване не е задължително, а само пожелателно.

Става дума за въздуха, който дишаме в затворени помещения. А това са местата, в които прекарваме 90% от живота си. Най-добри практики в тази сфера имат Дания, Великобритания, Финландия и Германия. Според техните директиви обектите се инспектират на определен период в зависимост от предназначението на сградата и помещенията. Така например вентилациите на операционните зали се почистват на половин година, на цялата болница веднъж годишно, на офис сградите – на 3-5 години, на търговските кухни – на 6 или 12 месеца.

На всички ни е известно, че държавният обществен сграден фонд у нас е доста стар, с частично подменени вентилационни и климатични системи. Вследствие на дългогодишната им експлоатация можем само да си представим какво количество прах и замърсявания са се натрупали в тях. Това замърсяване се явява като хранителна среда за вредни за човешкото здраве микроорганизми.

В повечето търговски кухни пък е създадена организация за периодично почистване само на филтрите и видимата част от кухненските смукатели вследствие на извършваните инспекции от противопожарните служби. Но вътре – клапи, въздуховоди, предпазни решетки и особено вентилатори не са обект на инспекция. Затова там състоянието е трагично. Това се потвърждава и отвсе по-честите новини за изгорели частично или напълно заведения за обществено хранене в обществени сгради, вследствие запалване на отложените мазнини и трудното им гасене. Най-пресните примери са пожар на пицария до зала „Универсиада“, както и особено опасния възникнал пожар в бензиностанция в София.

Проучване сочи, че около 42% от компаниите в България няма да почистят пролетно офисите си сега. „Подобно пестене на средства обаче може да се окаже проблемно. На пръв поглед изглежда, че се пестят пари в момента, но много компании, заведения, обществени сгради и хотели ще се сблъскат с далеч по-неприятни последствия след време“, коментира Петко Хлебаров, член на УС на Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации . „Лошата среда в офиса може да направи всеки човек неефективен, особено при ръста на алергиите през последните години. Така пропускането на цялостното почистване може да се окаже дори опасно за част от хората“.

По-трудни за почистване са старите сгради. Там достъпът до въздуховодите и другите елементи на системите е затруднен, както и при помещенията с голяма височина, затова има техника. По-лесни са новите офиси, най-вече заради достъпа за почистване. Много трудности създават дълго непочистваните сгради –понякога 15-20 г., както и изходящи вентилации на търговски кухни. Те представляват и изключително сериозен риск от пожари. 

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -