понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБум на отити при децата - лекар обяснява, защо е това!

Бум на отити при децата – лекар обяснява, защо е това!

За драстично увеличаване на заболеваемостта от остро гнойно възпаление на средното ухо при децата, необичайно за това време на годината, съобщават специалистите от ИСУЛ. Част  от малките пациенти се лекуват у дома, но при някои от тях се налага да постъпят за  болнично лечение. Д-р Иглика Станчева от Детското УНГ отделение на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” посочва, че в момента дори нямат свободни легла.

Отит след къпане при деца – болката е водещ симптом

Причините за честите отити са две по думите на д-р Станчева:

  • Цялостното отпадане на противоепидемични мерки и активните контакти на децата помежду им, а и с други възрастни. Нормално е това да доведе до повишаване на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.
  • Носене на една и съща защитна маска продължително време, както и неправилно съхранение. Врезултата се развиват патогенни бактерии.

“Децата се върнаха към нормалния  си ритъм на обучение – посещават детски ясли, градини, училища. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, посочва лекарката.

Вярно ли е, че има различни видове отит?

По-тревожното според д-р Станчева е, че зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на традиционната антибиотична терапия. “В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, разбира се, се е случвало и преди, но много рядко, докато сега е почти ежедневие”, уточнява д-р Станчева.

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

УНГ специалистът съветва родителите да търсят лекарска помощ, ако:

  • забележат че детето има хрема, която не преминава,
  • се появи болка в ушите;
  • детето повиши температурата (това невинаги е симптоми при отитите).

Най-малките деца, които не могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отказват да се хранят, по време на сън се събуждат с плач, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, понякога е възможно да имат и повръщане. Усложненията от отитите, макар и не много чести, могат да доведат до сериозни проблеми, сред които и необходимост от пробиване на тъпанчето, както и хирургична намеса, предупреждават лекарите в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -