събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно5 съвета за повече успех на работното място

5 съвета за повече успех на работното място

Денят е бил дълъг, но въпреки това вечерта имате усещането, че нищо не сте успели да свършите както трябва. Ето пет неща, с които можете да спестите доста време на работното място. Съветите са на Вернер Тики от Германия, автор на книги за оптимизиране на организацията в службата.

Съвет №1 Разчистване на бюрото

Папки, бележки, книги, покани – на бюрото се събират доста книжа. Ако и вашето вече прелива, препоръката е да направете едно генерално прочистване. След това преглеждайте всяко нещо, преди да го складирате на бюрото и си задайте въпроса: Наистина ли мястото му е тук?

Книжа, които трябва да бъдат прегледани, но не са спешни, може да се сложат в шкаф или дори кашон наблизо. Занимавайте се с тях, само когато ви остане малко свободно време. За да остане бюрото разчистено, преглеждайте всяка хартия върху него в края на деня: свършеното се слага на място, старото се изхвърля, а материалите се раздигат.

Съвет №2 Разграничаване на важно от маловажно

Имейлите пристигат, фактурите трябва да бъдат написани, а новите оферти прегледани, телефонът звъни непрекъснато – важно е да можем да различим по важност задачите, които ни се трупа. Разделете ги на важни и спешни. Не всяко нещо, което е важно, е спешно. И обратното. Първо трябва да бъдат свършени задачите, които са и важни, и спешни. Създайте си твърда организация на деня. Преглеждайте мейлите само в определени часове, а не непрекъснато. Избягвайте неща, които непрекъснато ви разсейват. Ако изгубите ориентир в камарата задачи, направете пауза от 5 минути и направете план как да продължите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да преборим стреса на път за работа
Високи изисквания в работата разболяват сърцето 
Недоволство от работата води до депресия
Приведен гръб пред компютъра = дископатия 
Учени: Грозноватите са подложени на тормоз в офиса 

Съвет №3 Награда за неприятните задачи

Труден разговор с шефа или по телефона, сложна задача – в трудовото всекидневие има някои задачи, които не са особено приятни. Вътрешният импулс е да ги отлагаме. Мислете за неприятните последици, ако се забавите твърде много. Освен това си измислете награда, ако се справите добре. За неприятните задачи, които са за всеки ден, помагат твърди часове за изпълнение. Най-добре свършете първо тях, а наградата ви ще бъдат приятните неща, които ще останат като работа за после.

Съвет №4 Не се чувствайте отговорни за всичко

Някои колеги работят необезпокоявано, а при други непрекъснато се трупат нови задачи. Някои служители са по-активно включени в работното всекидневие, отколкото други. Товарят ги със задачи, които не са точно тяхна отговорност. Съветът: Гледайте на всяка нова задача като на колет и се запитайте: Трябва ли, иска ли да го приема? Запишете си нещата, с които никога повече не искате да се нагърбвате.

Съвет №5 Избягвайте да вършите няколко неща едновременно

Дълго време мултитаскингът – вършенето на много неща едновременно, беше рекламирано като рецепта за успех. Днес експертите смятат, че е точно обратното. Истински успешните хора се концентрират винаги само върху едно нещо, затова се справят добре с него. По-добре се концентрирайте и свършвайте последователно всяка задача. Дейността, която вършите в момента, има абсолютен приоритет. Само така ще се чувствате удовлетворени, когато вечер се връщате у дома след края на работния ден.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -