Забраняват кодеин за деца до 12 г., превръщал се в морфин!

PRINT
лекарства хапчета медикаменти

Комитетът за оценка на риска към Европейската агенция по лекарствата (PRAC) препоръча ограничения в употребата на кодеин-съдържащи лекарства при деца за лечение на кашлица и простуда, поради риск от сериозни нежелани ефекти на тези лекарства, включващи дихателни проблеми. Такива медикаменти се продават и у нас за простуда и кашлица.

PRAC препоръча изрично следното:

• Кодеин трябва да бъде противопоказан при деца под 12 години. Това означава, че той не трябва да се използва при пациенти от тази възрастова група.

• Употребата на кодеин за лечение на кашлица и простуда не се препоръчва при деца и юноши на възраст между 12 и 18 години, които имат дихателни проблеми.

• Всички течни лекарствени форми, съдържащи кодеин трябва да се предлагат в защитени от деца опаковки, за да се избегне непредвидено поглъщане.

Ефектите на кодеин се дължат на превръщането му в морфин в организма

При някои хора това превръщане става по-бързо от нормалното и води до високи нива на морфин в организма. Високите нива на морфин могат да доведат до сериозни ефекти, изразяващи се в затруднено дишане. PRAC взе предвид факта, че нежеланите ефекти на морфина могат да засегнат пациенти от всички възрастови групи, но все пак начина, по който кодеин се превръща в морфин при деца под 12 години е променлив и непредвидим. Поради това, при децата в тази възраст съществува специален риск от такива нежелани ефекти. В допълнение, децата, които вече имат проблеми с дишането, могат да са по-чувствителни към дихателните проблеми, дължащи се на кодеин. PRAC обърна внимание на факта, че кашлицата и простудата обикновено са самоограничаващи се състояния и че доказателствата за ефикасно лечение на кашлица при деца са ограничени.

В допълнение PRAC препоръча кодеин да не бъде използван при пациенти от всички възрасти, за които е известно, че в техния организъм кодеин се превръща в морфин по-бързо от нормалното (ултрабързи метаболизатори), както и при кърмачки, поради това, че кодеин може да се предаде на кърмачето чрез майчиното мляко. В хода на това преразглеждане PRAC получи консултация от Педиатричния комитет към Европейската агенция по лекарствата и от професионални организации на медицинските специалисти.

Препоръчва се пациентите да се консултират с лекар или фармацевт, ако имат някои въпроси или опасения. Кодеин е активно вещество от групата на опиоидните аналгетици, което се превръща в морфин в организма. То се използва широко за облекчаване на болка и за симптоматично лечение при кашлица и простуда. В държавите на Европейския съюз (ЕС) кодеин – съдържащите лекарствени продукти са одобрени по национални процедури и в различните държави е наличен по лекарско предписание или без лекарско предписание. Кодеинът се предлага като лекарство с една съставка или като комбинация, съдържаща и други лекарствени вещества.

От Агенцията по лекарствата напомнят, че гражданите могат да съобщават нежелани лекарствени реакции като  попълнят и изпратят формуляра за тази цел, публикуван на уеб-сайта на ИАЛ. Могат и да се обадят в отдел „Лекарствена безопасност“ на тел. +359 2 890 34 17.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Забраняват кодеин за деца до 12 г., превръщал се в морфин! беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *