вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за паркинсон в три града

Безплатни прегледи за паркинсон в три града

„Национална организация на хора болни от късен Паркинсон“ и Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България стартират информационна инициатива „Живот с Паркинсон“. Целта на кампанията е да помогне на болните от Паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно. За да акцентират на важността от ранната диагностика, двете пациентски сдружения, призовават хората, които страдат от болест на Паркинсон или имат съмнения, да се възползват от възможността и да се прегледат безплатно при водещи невролози в страната.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА БОЛЕСТ НА ПАРКИНСОН ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ВАРНА:

София: Болница „Свети Наум“, всеки вторник и четвъртък през месец април от 11:00 до 13:00 ч. със записване на тел. 02/9702202, д-р Чорбаджиева.

Варна: Болница „Света Марина“, всеки вторник и четвъртък през месец април от 13:00 до 14:30 ч., 14 етаж, проф. Капрелян, без записване.

Пловдив: Болница УМБАЛ „Свети Георги“, клиника по нервни болести на ул. „Васил Априлов“ 15, к-т по паркинсонова болест. С предварително записване на тел. 032519023. Понеделник и сряда през месец април от 13.00 до 14.00 ч.

Организаторите са избрали именно месец април за начало на кампанията си, защото на 11 април се отбелязва Световният ден за борба с Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга повече от 6.3 милиона души, което го прави второто по разпространение дегенеративно неврологично заболяване в света.
Болните са около 15 000 души. В напреднал стадии са 30%, а в последен стадии – около 1000 души. Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналия стадии, а в последния стадии – след още 3-4 години. От Паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината защо болестта засяга в по-голяма степен силния пол все още не е докрай изяснена. Характерно за заболяването е, че е възрастово зависимо. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30-години. Специалистите са единодушни, че болестта на Паркинсон се „подмладява“ и застига хора в активна възраст.

Болестта буквално срива цялата нервна система на човек. Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и на емоционалния статус като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния. За съжаление симптомите на болестта се проявяват най-често, когато голям процент (над 70%) от нервните клетки вече са загинали, което е индикация, че тя е в напреднал стадий.

Все още не са установени докрай и причините, водещи до разрушаване на нервните клетки, „отключващи“ заболяването. Засега специалистите се обединяват в мнението, че болестта на Паркинсон не се дължи на един фактор, а е по-скоро комбинация от генетично предразположение и влияние на вредни фактори от околната среда.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -