сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЗабраняват кодеин за деца до 12 г., превръщал се в морфин!

Забраняват кодеин за деца до 12 г., превръщал се в морфин!

Комитетът за оценка на риска към Европейската агенция по лекарствата (PRAC) препоръча ограничения в употребата на кодеин-съдържащи лекарства при деца за лечение на кашлица и простуда, поради риск от сериозни нежелани ефекти на тези лекарства, включващи дихателни проблеми. Такива медикаменти се продават и у нас за простуда и кашлица.

PRAC препоръча изрично следното:

• Кодеин трябва да бъде противопоказан при деца под 12 години. Това означава, че той не трябва да се използва при пациенти от тази възрастова група.

• Употребата на кодеин за лечение на кашлица и простуда не се препоръчва при деца и юноши на възраст между 12 и 18 години, които имат дихателни проблеми.

• Всички течни лекарствени форми, съдържащи кодеин трябва да се предлагат в защитени от деца опаковки, за да се избегне непредвидено поглъщане.

Ефектите на кодеин се дължат на превръщането му в морфин в организма

При някои хора това превръщане става по-бързо от нормалното и води до високи нива на морфин в организма. Високите нива на морфин могат да доведат до сериозни ефекти, изразяващи се в затруднено дишане. PRAC взе предвид факта, че нежеланите ефекти на морфина могат да засегнат пациенти от всички възрастови групи, но все пак начина, по който кодеин се превръща в морфин при деца под 12 години е променлив и непредвидим. Поради това, при децата в тази възраст съществува специален риск от такива нежелани ефекти. В допълнение, децата, които вече имат проблеми с дишането, могат да са по-чувствителни към дихателните проблеми, дължащи се на кодеин. PRAC обърна внимание на факта, че кашлицата и простудата обикновено са самоограничаващи се състояния и че доказателствата за ефикасно лечение на кашлица при деца са ограничени.

В допълнение PRAC препоръча кодеин да не бъде използван при пациенти от всички възрасти, за които е известно, че в техния организъм кодеин се превръща в морфин по-бързо от нормалното (ултрабързи метаболизатори), както и при кърмачки, поради това, че кодеин може да се предаде на кърмачето чрез майчиното мляко. В хода на това преразглеждане PRAC получи консултация от Педиатричния комитет към Европейската агенция по лекарствата и от професионални организации на медицинските специалисти.

Препоръчва се пациентите да се консултират с лекар или фармацевт, ако имат някои въпроси или опасения. Кодеин е активно вещество от групата на опиоидните аналгетици, което се превръща в морфин в организма. То се използва широко за облекчаване на болка и за симптоматично лечение при кашлица и простуда. В държавите на Европейския съюз (ЕС) кодеин – съдържащите лекарствени продукти са одобрени по национални процедури и в различните държави е наличен по лекарско предписание или без лекарско предписание. Кодеинът се предлага като лекарство с една съставка или като комбинация, съдържаща и други лекарствени вещества.

От Агенцията по лекарствата напомнят, че гражданите могат да съобщават нежелани лекарствени реакции като  попълнят и изпратят формуляра за тази цел, публикуван на уеб-сайта на ИАЛ. Могат и да се обадят в отдел „Лекарствена безопасност“ на тел. +359 2 890 34 17.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -