петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолки вдясно под ребрата може да са от черния дроб

Болки вдясно под ребрата може да са от черния дроб

Проблемите с черния дроб са се превърнали в народна болест през последните 20 г. Причините са в начина на живот – ядене на високо калорични храни, на много мазни продукти, обездвижване. Неалкохолната стеатоза (затлъстял черен дроб) е в пряка връзка с инсулиновата резистентност, казва Николай Ворм, екопатолог и автор на книги по темата, цитиран от германското списание „Фокус“.

В резултат се развива предиабет. Излишните калории, които не могат да бъдат отложени в мастните депа, отиват в черния дроб или други органи. На ехографа той се вижда по-светъл и по-голям отколкото здравия орган. Лабораторно това се вижда по увеличените триглицериди в кръвта, може да е повишена и кръвната захар.

Енергийните напитки, както и продукти с прекалено много фруктоза, допълнително усложняват проблема, особено при хората с наднормено тегло. Дори слабите на вид хора не са в безопасност! Около 15% от тях имат в коремната област т.нар. лоша, висцерална мазнина, която е рисков фактор не само за стеатоза на черния дроб, но и за сърцето. В момента се тестват различни терапии срещу стеатозата, но засега единственото, което помага, е промяна в начина на живот.

Симптоми за затлъстелия черен дроб: крайна умора, липса на желание за секс, депресивни настроения, болки вдясно под ребрата, понякога – кръвоизливи в хранопровода, тъмна урина, оцветени в бяло нокти или пожълтяване на бялото на окото. Специалистите препоръчват редовно да правим изследвания за черния дроб.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кафето – лекарство за черния дроб 
Как да се храним и лекуваме при стеатоза на черния дроб? 
Фиброзата засяга черен и бял дроб, бъбреци и панкреас 
Черният дроб не обича „кисела” храна 

Как да разтоварим черния дроб?

Тук мненията се разделят – някои залагат на шуслеровите соли, други на лечебно гладуване, трети препоръчват природни средства като магарешки бодил (заради веществото силимарин в него), артишок, глухарче или овчарска торбичка. Все още няма убедителни проучвания кое влияе най-добре. Едно е сигурно – бъдете много внимателни с билките за черния дроб! Например приемът на жълт кантарион може да повлияе върху ефекта от лекарства, които приемаме, като го намали.

Кое вреди на черния дроб?

Внимавайте да не предозирате или да не приемате прекалено дълго без нужда медикаменти, антибиотици, медикаменти за ревматизъм и щитовидна жлеза, парацетамол, ибупрофен, ацетилсалицилова киселина и др. Те могат да изтощят органа, който е химическата лаборатория на организма.

Внимавайте с количествата храна, когато става дума за въглехидрати (особено захари и бяло брашно), месо и алкохол. Избягвайте крайностите. Единственото нещо, което доказано се отразява добре на черния дроб, е кафето. По-големите дози помагат повече, важи и за безкофеиновото. След обилен обяд е по-добре да изпием чаша кафе, отколкото някакъв дижестив.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -