Учените откриха как да обърнат диабет тип 1

PRINT
инсулин висока кръвна захар

Учени от лабораторията Джексън в град Бар Харбор, щата Мейн в САЩ, съобщиха за открит от тях нов метод, който помага при диабет тип 1. Този диабет е автоимунно заболяване, при което се разрушават бета клетките на панкреаса. Именно те произвеждат инсулин. Затова при диабет тип 1 в организма липсва инсулин и се налага той да бъде внесен в организма с инжекция. Откритието на американските учени сега е свързано с подход, който защитава от разрушаване бета клетките.

Специалистите се надяват, че изводите им ще доведат до разработването на нови методи за борба с диабет тип 1. В основата на заболяването стои автоимунна реакция. В определен момент В-лимфоцитите активират автореактивните Т-лимфоцити, които от своя страна атакуват бета клетките, предаде UPI.com.

Разрушаването на бета-клетките в панкреса води до дефицит на инсулин. Хормонът е единственият начин, по който глюкозата в кръвта влиза в клетките, за да я ползват като гориво. Остава в кръвта и води по повишаване на кръвната захар. Без инжекциите с инсулин нараства рискът от увреждане на нервите, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

В основата на откритието е хипотезата, че за да се предотврати автоимунната реакция, трябва да се попречи на В-лимфоцитите да задействат болестния процес.

Специалистите приложили метод с манипулация на гените, за да открият правилната мишена за въздействие. Така открили, че В-лимфоцитите включват ген, който кодира фермента AID. Той водел до създаване на мутации в хромозомите на В-лимфоцитите. При мишки без диабет, които получили AID/RAD51 инхибитор, имало много повече В-лимфоцити, потискащи автоимунната реакция на Т-лимфоцитите, която път води до автоимунния диабет. Разликата е установена при сравнение с контролна група. По принцип този подход има потенциал за приложение при всяко автоимунно заболяване, което има връзка с В-клетките, подчертават авторите на разработката. Тя е публикувана в научното издание Journal of Immunology.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Учените откриха как да обърнат диабет тип 1 беше последно модифицирана от: юни 5th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *