Учени откриха опасно вещество в хляба, води до диабет

PRINT
диабет метаболитен синдром

Пропионат, който масово се влага в хляба, за да забави образуването на мухъл, провокира проблеми с метаболизма, повишава кръвната захар и някои хормони, което в крайна сметка повишава риска от диабет. Това установиха учени от Училището по обществено здраве на Харвардския университет. Резултатите от своята научна работа споделят в статия в списание Science Translational Medicine.

Експертите са извършили две проучвания – едното с лабораторни мишки, а другото – с хора.

Консервантът кара черния дроб да отделя повече глюкоза в кръвта

При първия експеримент на мишките е инжектиран пропионат. В резултат при гризачите рязко се активира симпатиковата нервна система. Повишават се нивата на хормоните, включително глюкагон и норепинефрин, както и наскоро открития протеин FABP4, който свързва мастните киселини.

21 съвета за добър контрол на кръвната захар

Тези хормони влияят на чернодробните клетки, които започнали да произвеждат повече глюкоза. Получила се хипергликемия, която е характерна черта на диабета. В хода на наблюденията учените открили, че редовното прилагане на пропионат върху мишки, сравнима с тази, която нормално се консумира от хората с хляба, води до значително увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

Във второто проучване били включени 14 здрави доброволци. Те били разделени на две групи. Първата консумирала храна с добавен 1 грам пропионат, а другият – храна с плацебо. На участниците са вземани кръвни проби преди хранене, по време на хранене, а след това на всеки 30 минути за период от четири часа след хранене.

Резултатите потвърдили хипотезата. Първата група, която приемала с храната пропионат, показала повишено ниво на хормони, причиняващо метаболитни нарушения – глюкагон, норепинефрин и FABP4.

Емулгаторите в храните – виновни за болести на червата?

Водят ли до диабет добавките в храната?

Броят на болните от диабет непрекъснато нараства, като се очаква да се увеличи с 50% до 2040 г. по прогноза на експерти. Това се случва въпреки напредъка в медицината, нови профилактични и лечебни програми, политики за обществено здраве.

Учените са категорични, че причината за все по-често срещащите се проблеми с кръвната захар не са свързани само с генетиката. Затова те търсят кои са възможните първопричини от околната среда и храните, които слагаме на масата.

Все повече внимание се обръща на широкото използване на химикали при обработката, съхранението и опаковането на храни. Става дума дори за такива добавки, за които европейските органи са дали разрешение да бъдат използвани. Медиците твърдят, че няма обширни проучвания за здравословните рискове, свързани с широкото използване на химикали и хранителни добавки.

Нова причина за диабета назована от немски учени

Пропионат (пропионова киселина) е естествено срещаща се мастна киселина с къса верига (SCFA). Тя е мощен инхибитор на мухъл, който се използва широко като консервант на храни в сирена и печени изделия, както и в храни за животни и изкуствени ароматизанти. Отдавна се знае, че веществото води до повишаване на кръвната захар. Това е описано за първи път през 1912 г. от Рингер, който демонстрира значително повишаване на производството на глюкоза след прилагане на пропионат при кучета. Други проучвания допълват, че пропионат силно стимулира ендогенното производство на глюкоза и при други бозайници.

Източник: sciencemag.org

[Общо: 7    Средно: 3.3/5]
Учени откриха опасно вещество в хляба, води до диабет беше последно модифицирана от: май 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *