Три пъти по-голям риск за тромби, ако имаш артрит

PRINT

Хората, които имат ревматоиден артрит, са три пъти по-застрашени да получат кръвни съсиреци в краката и белите дробове. Състоянието може да бъде фатално. Това установи проучване на тайвански лекари, което бе публикувано в електронното издание „Аналс ъв рюматик дизийзис“.

Ревматоидният артрит причинява подуване на ставите и силни болки. Може да има затруднения в движенията, а изпълняването и на най-елементарната задача да е предизвикателство. В проучването, цитирано от в. „Дейли телеграф“, се твърди, че при пациентите с ревматоиден артрит развитието на венозна тромбоза в краката е 3 пъти по-вероятно в сравнение с хора, които нямат такова заболяване.

Опасността от белодробна емболия пък е 2 пъти по-голяма,

отколкото в останалите случаи. Британските лекари предупреждават, че последствията от развитието на тромби при такива пациенти може да доведе до фатален край.

Между 11 и 30 процента от болните, които получават кръвен съсирек в краката или белите дробове, умират в рамките на 30 дни, след като бъдат диагностицирани, се казва в изводите от изследването. Екипът от Китайския медицински университет в Тайван изучил медицинските досиета на 30 хиляди души в Тайван, страдащи от ревматоиден артрит. Наблюдаваните пациенти били на възраст около 52 години при диагностицирането на тромбите.

Артритът е много по-разпространен при жените, отколкото при мъжете. Затова и три четвърти от наблюдаваните от екипа пациенти били жени. Досиетата на групата били сравнени с тези на други 117 000 души, които не страдали от артрит.

Пациентите с ревматоиден артрит обикновено имат и други съпътстващи заболявания като високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, сърдечна недостатъчност и фрактури. Дори след като учените взели всички тези фактори предвид обаче, ревматоидният артрит все пак си оставал основна предпоставка за много по-голямата вероятност да се получат опасни съсиреци.

Друг важен извод от изследването е, че за пациентите с артрит под 50-годишна възраст е много по-вероятно да получат съсиреци от тези, които са между 50 и 65 години. Предишни изследвания са показали, че ревматоидният артрит се среща много по-често в западни държави в сравнение с Тайван, припомнят учените.

Изследователи не изключват различията в процента на появяващите се в кръвта съсиреци да се дължи на особености на отделните раси. Това е първото изследване, което показва, че ревматоидният артрит, свързван с възпаления в цялото тяло, може да бъде специфичен рисков фактор за здравето на човека, коментират специалистите.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Три пъти по-голям риск за тромби, ако имаш артрит беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *