Проблемът на дебелите – не могат да разграничават вкусове

PRINT
затлъстяване диета

На дебелите им е трудно да различават вкусовете. Те не улавят разликата между наситените и неутралните вкусове. До този извод стигнали специалисти от Университета на Колорадо при изследване на 106 жени на средна възраст, предаде NDTV. Доброволките опитали подсладена и неподсладена вода, като през това време учените сканирали мозъка им.

Експериментът показал, че както жените с анорексия, така и тези със затлъстяване изпитвали трудности да различат вкуса на водата. Това било свързано с промени в области на мозъка, свързани със способността да се класифицират вкусовите стимули. По думите на учените подобни промени могат да се случват на различни нива.

Действа ли диетата за отслабване с много мазнини?

Например при затлъстяване и хранителни разстройства се променят нивата на лептина и други хормони. Това на свой ред може да повлияе върху начина, по който мозъкът реагира на храната. Възможно е влошените способности за класифициране на вкусовете да са обусловени от структурни промени в негови области. Или пък са нарушени процесите на обработка на вкусовите сигнали при предаването им по различните пътища. Интересното е, че проблемът може да се овладее. Това ставало при достигане на нормално тегло. Тогава способностите за разграничаване на вкусовете се възстановявали.

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Проблемът на дебелите – не могат да разграничават вкусове беше последно модифицирана от: май 19th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *