Пренебрегваните деца с по-голям риск за инсулт като възрастни

PRINT
аутизъм депресия при деца

При възрастните, пренебрегвани като деца, се открива сериозен риск от мозъчно-съдов инцидент. Това твърди проучване на Медицинския център към Университета Раш в Чикаго, САЩ. Отношението към детето в семейството води до изменения в мозъка, които залагат опасността от възникване на фатален инцидент по-късно в живота.

За целта екипът на д-р Робърт Уилсън проследява здравните досиета на 1040 души след 55-годишна възраст, които предварително разпитани за наличие на преживявания от физическо и емоционално насилие в детството. Медиците са се съсредоточили върху данните, които показват дали съответният индивид се е радвал на обич от страна на родителите си или често при отглеждането му са били прилагани наказания и заплахи. Различни дълготрайни страхове в детството също имат значение за здравословното състояние на мозъка в бъдеще, в това число влизат и преживявания, свързани с развод на родителите и финансов недоимък на семейството.

Три пъти по-висок е рискът от инсулт при възрастните, които са били емоционално потиснати в детството, заключават изследователите след анализ на данните. При една пета от случаите се откриват признаци на инсулт, което според д-р Уилсън изравнява този показател с рискови фактори като диабет, тютюнопушене, тревожност и сърдечносъдови заболявания.

Според експерти от Американската академия по неврология травматичните събития в детска възраст и заболяванията по-късно „вървят ръка за ръка“.

Свързани теми:

Нов магнитен резонанс в Пловдив хваща инсулти още в първите часове

Искат забрана за диклофенак, има риск от инсулт

Всекидневният стрес може да причини диабет

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Пренебрегваните деца с по-голям риск за инсулт като възрастни беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova
loading...