Пренебрегваните деца с по-голям риск за инсулт като възрастни

PRINT
аутизъм депресия при деца

При възрастните, пренебрегвани като деца, се открива сериозен риск от мозъчно-съдов инцидент. Това твърди проучване на Медицинския център към Университета Раш в Чикаго, САЩ. Отношението към детето в семейството води до изменения в мозъка, които залагат опасността от възникване на фатален инцидент по-късно в живота.

За целта екипът на д-р Робърт Уилсън проследява здравните досиета на 1040 души след 55-годишна възраст, които предварително разпитани за наличие на преживявания от физическо и емоционално насилие в детството. Медиците са се съсредоточили върху данните, които показват дали съответният индивид се е радвал на обич от страна на родителите си или често при отглеждането му са били прилагани наказания и заплахи. Различни дълготрайни страхове в детството също имат значение за здравословното състояние на мозъка в бъдеще, в това число влизат и преживявания, свързани с развод на родителите и финансов недоимък на семейството.

Три пъти по-висок е рискът от инсулт при възрастните, които са били емоционално потиснати в детството, заключават изследователите след анализ на данните. При една пета от случаите се откриват признаци на инсулт, което според д-р Уилсън изравнява този показател с рискови фактори като диабет, тютюнопушене, тревожност и сърдечносъдови заболявания.

Според експерти от Американската академия по неврология травматичните събития в детска възраст и заболяванията по-късно „вървят ръка за ръка“.

Свързани теми:

Нов магнитен резонанс в Пловдив хваща инсулти още в първите часове

Искат забрана за диклофенак, има риск от инсулт

Всекидневният стрес може да причини диабет

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пренебрегваните деца с по-голям риск за инсулт като възрастни беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *