Нов магнитен резонанс в Пловдив хваща инсулти още в първите часове

PRINT
alt

Магнитно-резонансен томограф от най-ново поколение, без аналог в България, заработи в Пловдив. Апаратът MAGNETOM Aera на Siemens е инвестиция на медикодиагностичната лаборатория „Русев“. Помещенията, в които той е монтиран, са на територията на болница „Каспела“ в Пловдив. С помощта му поставяме бързо, лесно и надеждно точната диагноза, обясни д-р Венко Нацков, специалист по образна диагностика. Преглед на цяло тяло отнема 15 минути.

Изследванията са много важни, защото с тяхна помощ лекуващият може да вземе решение дали да приложи консервативна терапия или операция. Наскоро имахме пациентка със съмнение за тумор в окото, а от заключенията на специалистите по образна диагностика зависеше дали зрителният орган ще бъде изваден или не, поясни д-р Нацков.

Изследването с новия апарат е напълно безвредно за пациентите, въпреки че за кратко те попадат в магнитно поле, което е 30 000 пъти по-силно от обичайното земното. Дългогодишни наблюдения обаче сочат, че това не е свързано с никакви рискове за човека. На теория изследването може да продължи и часове, без това да застраши пациента. Новият апарат е с широка сърцевина и позволява да бъдат изследвани и хора с клаустрофобични страхове, без те да бъдат упоявани. Персоналът има връзка с пациента във всеки един момент и може да получи знак от него, ако човекът се почувсва зле. Тялото се позиционира с точност до милиметри, за да се гарантира прецизността на изображението.

Има правила за безопасност, добави д-р Нацков. По време на самото изследване пациентите не бива да носят нищо метално по себе си. Това създава известни ограничения за хората, които имат от по-старите импланти с феромагнитни качества или пък носят пейсмейкър. Пациентите от първата група са все по-малко. Болни с пейсмейкър пък може да бъдат изследвани, само ако той не работи в момента, казва д-р Нацков. По принцип изследването не се препоръчва на бременни в първите три месеца, макар че то е безвредно. Възможно е прилагането му и на новородени при съмнение за сериозно заболяване.

Д-р Нацков разказа и за един комичен случай. Изследвали богат бизнесмен. В последния момент в помещението с резонанса се вмъкнал неговият бодигард, който носел пистолет. Апаратът вече работел и охранителят залепнал здраво през кобура за мощния магнит.

Разполагаме с много повече софтуерни програми и ги прилагаме рутинно за прегледите с магнитния резонанс, обяснява д-р Нацков. Така например може да се улови свръхостро увреждане на сивото вещество вследствие на инсулт още в първите часове на инцидента, а не след 24 часа, каквито са възможностите на повечето стари апарати. При тях изследване на пациент, получил инсулт преди 2-3 часа щеше да изглежда нормално или като временно увреждане на кръвоснабдяването. Имаме и програма, която открива възможните причини за появата на множествената склероза, допълва специалистът.

Добре се виждат и кръвоносните съдове, при това без да се използва контрастно вещество. Случвало ми се е да оборя диагноза, поставена на ПЕТ скенер – да покажа неоткрита досега разсейка на тумор или обратното – да установя, че подозрението за метастаза е неоснователно, пояснява той.

Апаратът намира приложение и в диагностиката на мускулно-скелетните увреждания. Може да „види“ по-фините счупвания вътре в костта. Понякога в петата се наблюдава костен остров, който на обикновен рентген може да се сбърка с тумор, казва д-р Нацков. Един от първите пациенти, изследвани със Somatom Emotion в Пловдив, бе олимпийският ни шампион Йордан Йовчев (на снимката). След прегледа той сподели, че се е чувствал комфортно през цялото време.

Получените хиляди образи може да се изпращат в реално време на разстояние и така да насърчат развитието на телемедицината у нас. Това е удачно и поради липсата на достатъчно добре подготвени специалисти у нас. „Не е нужно да пътувам между градовете заради тежко болни пациенти. Дори в почивния си ден мога да получа изображенията от изследаването му на айпада си и да поставя диагноза от дистанция“, обясни предимствата на новата апаратура д-р Нацков. Изследването е безплатно за пациенти с направление по НЗОК. Без талон струва 300 лв.

СНИМКА: СИМЕНС

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Нов магнитен резонанс в Пловдив хваща инсулти още в първите часове беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *