събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюСлухове за увредени от ваксини плашат хората, но предразсъдъците намаляват

Слухове за увредени от ваксини плашат хората, но предразсъдъците намаляват

Д-р Павлина Андреева е общопрактикуващ лекар в „Здраве14“, София. Работи близо 30 години като педиатър, а от 5 години и специалист по обща медицина.

– Д-р Андреева, има ли голям интерес към новата ваксина срещу рака на маточната шийка? Знаят ли родителите за нея?

– Родителите научават основно от пресата за новата ваксина. Питат дори и хора, чиито дъщери не попадат в прицелната група на 12-годишните момичета, за които имуназацията е безплатна. Има и такива, които се страхуват, защото в някои медии или интернет се появява и информация, че препаратът е опасен. Една част от родителите чакат с нетърпение дъщерите им да навършат 12 г. и да бъдат ваксинирани, а други отказват категорично. Трябва да кажа, че инжекцията е напълно съвместима с други имунизации. Обикновено правим пауза, изчакваме 30 дни, ако са правени други ваксини.

Има ли хора, които сте убедили да се ваксинират, макар че те отначало са били против?

– На тези, които се страхуват, казвам, че единственият рак, срещу когото има измислена профилактика, това е на маточната шийка. Ако го пропуснем, би било безотговорно. Нека да спомена нещо, което се случи наскоро. Очаквах тийнейджърка, която трябваше да додйде за реимунизация против тетанус и дифтерия. Обаче ми се обади и отмени часа поради ангажимент. Същата вечер получила тежък епилептичен гърч, че едва я спасили от „Бърза помощ“. Ако бяхме сложили ваксината, щеше да има обвинение, че двете неща са свързани. Да се направят прекалено емоционални изводи. А това за съжаление просто се случва.

Имало ли е случаи със странични ефекти след поставяне на ваксина при вас?

– Никакви. Аз лично съм сложила над 20 инжекции от новата ваксина. Момичетата не са се оплакали дори от зачервяване. Страничните действия от тази ваксина са като при всички останали –много рядко леко зачервяване. Но в тези случаи това не се е наблюдавало. Все пак има препоръка, оставяме момичето да полежи постои час при нас като презастраховане – за да видим как се чувства детето. Вече имаме и някои деца, на които сме поставили втора доза. Обадихме се на родителите, чиито деца са на 12 г., веднага след излизането на наредбата. Повечето дойдоха веднага.

– Има две ваксини на пазара. Кой прави избора?

– Самите родители. Ние обясняваме предимствата и особеностите на всяка. Едната е двувалентна срещу най-опасните папилома вируси, а другата четиривалентна, и срещу генитални кондиломи.

Какво най-често безпокои родителите?

– Интересуват се какъв е рискът да се зарази тяхната пораснала дъщеря с папилома вируси. Те се предават по полов път и са доста разпространени. Знае се, че имунната система на много жени успява сама да неутрализира вирусите. Има обаче един малък процент, които се разболяват. Няма как човек да знае дали ще се случи на него. Затова се прави и профилактиката с ваксините. Питат също и защо се прави точно на 12-годишните.

Имунизацията е най-ефективна, когато се прави преди началото на половия живот. След това също може да се сложи ваксината, но трябва да се прави предварително изследване дали човекът е заразен с апилома вирусите. Идеалният вариант е преди да започнат половите контакти. Предполага се, че такъв е случаят при 12-годишните. Възрастовата група е ограничена поради ограничените средства, с които касата разполага за целта.

Има обаче и семейства, където децата са навършили 13 г. и вече нямат право на безплатна ваксина, но желаят да я направят. Тогава те пак могат да я получат, но трябва да платят за нея. Това е голям мотив да се откажат, тъй като препаратът не е евтин.

Каква е ефективността на ваксината?

– Препаратът се прилага от около 10-тина години по света. Има клинични проучвания, че гаранцията за защита е 93%.

– От какво се страхуват родителите?

– Преди време в интернет се разпространи информация, че има две починали момичета след ваксина против папилома вируси. Случаите бяха проверени от специалисти и се оказа, че няма връзка, но остана слухът. Антиваксиналната кампания набра скорост и много хора се страхуват от ваксините изобщо, а не от конкретен препарат.

Имало ли е подобни страхове и за други нови ваксини преди?

– Да, имало е, защото хората по принцип нямат много информация. Подозират конспирация в здравеопазването, налагане на финансови интереси. Хората са податливи предимно на емоционални внушения. Когато кажем, че една ваксина има предимства, те подозират, че някой ни плаща за това. Няма как да стане това.

– На висота ли е здравната култура?

– Предразсъдъците все повече намаляват, защото хората имат повече информация. Здравната култура се повишава, това е факт.

Знаят ли хората какво е заболяване е ракът на маточната шийка?

– В общи линии да. Това е нещо, което не се вижда, няма оплакване. Затова е коварно и е хубаво човек да предпази дъщеря си, след като има такава възможност. Виждала съм много млади жени, които са развили онкологичното заболяване. Имам дори пациентка на 27 г., която бе успешно лекувана в начален стадий и наскоро дори роди здраво бебе. При нея е приложена конизация. Ракът на маточната шийка не засяга само възрастни жени. По принцип възрастта на онкоболните жени пада. Имаме и много млади с рак на гърдата – например на 28 г. Туморът на маточната шийка е доста разпространен в България, защото през последните 20 г. профилактиката беше много занемарена. Ако жената редовно посещава гинеколога и прави цитонамазка, заболяването може да се хване рано и да се излекува напълно.

– Ваксината не отменя ходенето на гинеколог, нали?

– Разбира се. Първо – има и други здравословни рискове, освен това няма ваксина, която да пази на 100%. 

Свързани теми: Как да тълкуваме резултати от цитонамазка

Над 4500 момичета ваксинирани безплатно срещу папилома вируси

Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

Колективен имунитет пази и неваксинирани, доказаха учени

Какви са страничните ефекти от ваксините

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -