Искат забрана за диклофенак, има риск от инсулт

PRINT

Учени искат да се забрани популярното болкоуспокояващо и противовъзпалително лекарство диклофенак, съобщиха британските медии. То се дава често след операция или за справяне с неприятните симптоми при артрит. Анализ на най-често предписваните нестероидни противовъзпалителни средства показал, че диклофенак увеличава риска от инсулт или инфаркт до 63%.

Изводът е на екперти от Лондонското училище по медицина и стоматология.

Диклофенак – приложение и странични ефекти

В предишни проучвания рисковете от медикамента също са доказвани. Изследване през 2011 г. показва, че той води до четирикратно повишаване на риска от смърт поради сърдечен пристъп или инсулт. Диклофенак влияе негативно и на стомашно-чревния тракт. Още тогава специалистите призоваха да се преразгледа ползата от него. На година във Великобритания се предписват 5 млн. рецепти от него. Много хора приемат лекарството всекидневно, но някои го ползват само при конкретни оплаквания.

Диклофенак може да провокира инсулт при сърдечноболни

Погледнато статистически, рискът от диклофенак е сравним с този от Vioxx – лекарство против артрит, иззето от продажба през 2004 г. То увеличаваше риска от инфаркт или инсулт с 45%. Въпреки всички предупреждения диклофенак и до ден днешен влиза в списъка на жизненоважните лекарства на 74 страни. Защитниците му подчертават, че плюсовете превишават минусите, тъй като за много болни той е спасение от болката. Затова специалистите съветват по възможност курсовете на лечение с него да се съкращават и да се използват колкото се може по-малки дози.

Източници: „Дейли мейл“, „Ди Велт“

СНИМКА: АОК

[Общо: 5    Средно: 3/5]
Искат забрана за диклофенак, има риск от инсулт беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *