Откриха втори код в ДНК

PRINT
изследване на кръв

Американски учени откриха втори код в ДНК, съдържащ информации, които би трябвало да хвърлят нова светлина върху ефекта от генни мутации за здравето и развитието на болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Откакто генетичният код бе дешифриран през 60-те години на миналия век, учените смятаха, че клетъчната ДНК съдържа единствено информация, която е нужна за производството на протеини в организма.

„Оказва се обаче, че геномът ползва генетичния код, за да пише едновременно на два отделни езика – единият позволява да се произведат протеини, а другият контролира генните инструкции, заяви един от ръководителите на изследването д-р Джон Стаматоянопулос от Вашингтонския университет. Повече от 40 години се смяташе, че промените в ДНК, които засягат генетичния код, влияят единствено върху производството на протеини. Това откритие показва, че ДНК е мощна машина за складиране на информация.“ Двата кода в ДНК са еволюирали заедно, поясниха учените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Откриха нови 74 гени, свързани с рака
Сензационно: Учени откриха ДНК от непознат досега човешки род
Мисловната енергия влияе върху протеините в клетката
Откриха мъжка ДНК в мозъка на жени, пази от алцхаймер
Разкриха как стресът ни разболява

Кодът, който контролира генните инструкции, изглежда допринася за стабилизиране на някои характеристики на протеините и влияе върху начина им на производство. Откритието ще повлияе върху начина, по който медиците тълкуват генните причини за заболявания и ще хвърли нова светлина върху диагностицирането и лечението им, отбелязват учените. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха втори код в ДНК беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *