Недостигът на желязо повишава риска от исхемичен инсулт

PRINT

Недостигът на желязо повишава риска от исхемичен инсулт. Това установиха учени от Националния сърдечен и белодробен институт в Импириъл Колидж Лондон. Те изследвали 497 души с наследствена телеангиектазия (NTA) – разширяването на малките съдове, за да намерят доказателства защо недостигът на желязо води до инсулт. За целта проверили нивото на желязо в кръвен серум на пациентите, предаде „Ремедиум“.

Българите масово се инвалидизират след инсулт, защото чакат вкъщи „да им мине“

Ако при здравите хора малките кръвни съсиреци не попадат в кръвотока, то при хората със заболяването NTA с разширен съдовата лумен (диаметър) малките кръвни съсиреци могат да стигнат кръвообращението а оттам и до мозъка. Ако при тях нивото на желязото било леко намалено (6 микромола на литър), рискът от инсулт се повишавал два пъти.

Според учените нивото на желязо засяга пряко вискозитета на кръвта. С недостиг на желязо кръв става по-гъста, увеличава се слепването на тромбоцитите и кръвните съсиреци се формират лесно. Засега учените не могат да кажат дали е възможно да се намали рискът от инсулт с помощта на добавки за лечение на дефицит на желязо. Според официалната статистика от недостиг на желязо страда над 30% от населението по света. Всяка година над 15 милиона души по целия свят претърпяват инсулт, а при 6 милиона изходът е фатален.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Източник: „Ремедиум“

 

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Недостигът на желязо повишава риска от исхемичен инсулт беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *