Хапчетата за холестерол пазят от инфекции

PRINT
лекарства хапчета

Приемането на статини, които регулират холестерола, намалява риска от инфекции и респираторни заболявания като пневмонията, твърдят учени от Импириъл Колидж Лондон, цитирани от в. „Дейли мейл“. Лекарствата се изписват за предпазване от инфаркт и инсулт, но изненадващо се оказва, че пазят и от други тежки заболявания.

Анализи на данни от британски пациенти показали, че смъртността при тези, които приемат статини над 10 г., е по-ниска. Те били по-малко податливи на инфекции и пневмонии. Анализът бе представен на конгреса на Европейското дружество на кардиолозите в Париж.

Как действат статините, как трябва да се приемат

Статините се използват често от лекарите срещу сърдечни пристъпи и инсулти. Сега експертите отново прегледали в дългосрочен план резултатите на над 10 000 пациенти с високо кръвно, които получили на случаен принцип аторвастатин или пласебо (хапче само от нишесте) между 1998 и 2000 г. През 2003 г. експериментът бил преустановен, тъй като статините доказали, че са ефективни за предпазването от сърдечни пристъпи и инсулти.

Оттогава насам повечето пациенти и от двете групи продължили да приемат лекарствата. Новото проучване се фокусирало върху броя и причината за смъртта на 4605 пациенти във Великобритания. След 11 г. общата смъртност била по-ниска с 36% в групата, която от самото начало вземала статини. Този успех бил заради по-малкото инфекции и пневмонии при тях. При смъртността от рак разлика в групите нямало.

Високи дози статини са риск за бъбреците

Проф. Питър Сивър от Импириъл Колидж Лондон заяви, че този резултат бил неочакван. „Ползата от статините за предпазване от инфаркт и инсулт бяха известни, но сега се оказва, че също толкова важен ефект е профилактиката на смърт поради други причини, с която те успешно се справят“, изтъква той. Въпреки че проучването е било с едно определено лекарство, проф. Сивър смята, че всички статини имат такъв положителен ефект.

На конгреса обаче бе припомнено, че лекарствата за холестерол могат да предизвикат нежелани ефекти като мускулна слабост, и проблеми с черния дроб и бъбреците. Гай Де Бекър от Университета в Гент, Белгия, заяви: „Нека сме предпазливи. Тези констатации може да са и плод на случайност. Те са интересни, но са необходими допълнителни проучвания.“

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Хапчетата за холестерол пазят от инфекции беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *