неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖените са по-склонни да се влюбят след секс

Жените са по-склонни да се влюбят след секс

Учени от университета Рютгерс в Ню Джърси използваха скенери, за да разберат какво се случва в мозъка на жените по време на оргазъм. Така те откриха, че в него се активират до 30 различни области, някои от които са отговорни за емоциите, докосването, радостта, удовлетворението и паметта. По сложен начинте се свързват с възбудата в една или друга част от тялото. Две минути преди оргазъм в мозъка се активират центровете, които ни карат да се чувстваме възнаградени.

Те работят също когато хапваме и пийваме. Непосредствено преди да достигне върха, в мозъка се включва и сензорния кортекс, който приема послания от части на тялото, които са докосвани. Най-накрая се активира и хипоталамуса – контролната кула, която регулира температурата, глада, жаждата и умората. Сексуалната възбуда действа на жените така, че те не усещат болката, а само удоволствието.

Как сексът променя мислите и усещанията ни по принцип, обясняват експерти предв. „Дейли мейл“. Защо сме раними, когато обечаме? По време на секс се отделя окситоцин, известен като „хормона на интимността“. Той сломява съпротивата и ни кара да се доверяваме в по-голяма степен на хората, казва д-р Арън Гош, специалист по сексуално здраве от Ливърпул. Това е и ключът към обвързването. Жените произвеждат повече от този хормон, въпреки че не е ясно защо. Това означава, че те са по-склонни да сваля гарда и да се влюбят в мъжа след секс. Тялото ни не може да разграничи, дали лицето, ние сме в леглото заради случаен флирт или с брачния партньор. Окситоцин така или иначе се освобождава. Така той може да ви помогне да се обвържете с любовта на живота си, но и да се чувствате нещастни, когато кратката връзка приключи. За разлика от емоционалните промени при жените, при мъжете сексът е просто източник на удоволствие. При оргазъм хормонът, който се отделя при силния пол, е допамин. Те обаче може да се пристрастят към тази вълна от удоволствие, затова има много мъже, които са зависими от секса.

За успокоение на мъжете, които се тревожат за размера или за това дали владеят техники в леглото: мозъкът играе ключова роля за нейното удоволствие. Докато сивото вещество при мъжете е по-склонно да се фокусира върху физическата стимулация в сексуалния контакт, най-важното за женския оргазъм са две неща: тя да се отпусне възможно най-пълно и да не се страхува. Скенерът показал, че по време на секс областите в мозъка на дамите, които са активни при страх, уплаха и силни емоции, се отпускат все повече. Достигайки оргазъм, те на практика се изключвали.

Сексътима има положително влияние не само в личностен, но и в социален смисъл, добавят специалистите. Известен е начинът, по който мозъкът ни кара да се чувстваме щастливи, казва Пол Томпсън от университета на Калифорния в Лос Анджелис. Тогава се активира лимбичната нервна система, която е дълбоко в мозъка. Тя реагира на секс, наркотици, хазарт и други занимания, които доставят наслада на хората. Всивото вещество има прилив на кръв, невроните комуникират повече помежду си и се отделя голямо количество допамин. Хормоните, които се отделят по време на секс, могат да помогнат дори в лечението на депресията, а също и да прояснят мозъка. Един от тях е серотонин, който ни дава усещане за блаженство. Не се притеснявайте, ако емоциите ви са като вихрушка след секс. Комбинацията от ендорфини ги кара да играят нагоре-надолу. Това е и обяснението, защо някои жени плачат след приятните минути в леглото.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -