четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛазер може да излекува напълно предсърдно мъждене

Лазер може да излекува напълно предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене е едно от най-често срещаните ритъмни нарушения, които повишават риска от инсулт. Среща се и при млади хора, но по-често засяга възрастните над 70 г. Ако човек отиде на лекар дори за профилактичен преглед, диагнозата може да бъде поставена бързо – със слушалка или електрокардиограма, обяснява доц. Нина Гочева, национален консултант по кардиология. Лекува се с медикаменти или с методите на електрофизиологията.

Понякога хората с предсърдно мъждене нямат никакви оплаквания или пък симптомите не са ясни, пояснява специалистът. Други пациенти пък получават драматични симптоми – артериалното им налягане спада, усещат, че се задушават или пък им се натрупва течност в белия дроб. Усъмни ли се лекарят, трябва да сложи слушалка на гърдите на пациента, обяснява доц. Гочева. Така веднага ще чуе аритмична сърдечна дейност и това ще го улесни да постави правилна диагноза. Заболяването протича по различен начин. Аритмията може да бъде на пристъпи или постоянна.

Каква е причината за предсърдното мъждене?

При нормални обстоятелства двете предсърдия се съкращават синхронно, за да изтласкат кръвта. При предсърдното мъждене синхронът е нарушен, затова има риск кръвни елементи да прилепнат към стените на сърцето – образува се тромбоза. Тя може да се формира дори веднага след възникване на предсърдното мъждене. Друг е въпросът, че когато няма симптоми, лекарите не знаят има или няма тромбоза. „Няма нищо фатално в такава диагноза. Ако заболяването се открие навреме и се лекува адекватно, пациентът ще води нормален живот. Много хора живеят с предсърдно мъждене десетилетия“, поясни доц. Гочева.

Честотата е по-голяма при хората над 70 г. Това е основната причина за инсулт в тази възрастова група по думите на кардиолога. Ако заболяването остане неразпознато и не се лекува адекватно, има сериозен риск от исхемичен мозъчен инсулт (запушване с тромб на мозъчен кръвоносен съд). Тромбозата се формира в предсърдието и оттам по кръвен път тръгва по съдовете в организма. „Неприятното при предсърдното мъждене е, че мозъчните инсулти са с по-голяма засегната мозъчна тъкан. Трудно се лекуват и обикновено остава тежка инвалидизация“, казва още доц. Гочева.

Ново лечение на предсърдно мъждене за първи път у нас

Лечение на предсърдно мъждене може да се променя след контрола

След като се постави диагнозата, лекарят трябва да реши как да продължи лечението. Обикновено се назначава медикаментозна терапия с антикоагуланти. След няколко седмици на контролен преглед кардиологът отново преценява вида на терапията според това как пациентът реагира на лекарствата.

Препаратите за разреждане на кръвта (антикоагуланти) са най-важните за пациента, подчертава доц. Гочева. При възрастните над 75 г. опасността от инсулт е осем пъти по-голяма, отколкото при 60-годишните. Усилията на лекарите са насочени към профилактика на инсулта, защото стигтне ли се дотам, болните са в тежест на обществото и близките.

При по-млади мъже, които нямат други рискови фактори – диабет, хипертония или друга сърдечна болест, за разреждане на кръвта се дава аспирин. Тези таблетки обаче нямат ефект, ако пациентите са над 60 г., и особено ако имат съпътстващи заболявания, казва доц. Гочева. При тях по-добре действат индиректни антикоагуланти, които са утвърдени медикаменти, минали през големи сериозни клинични проучвания. От десетилетия се работи с тях. Традиционните антикоагуланти са евтини, освен това се реимбурсират.

Въпреки че са много надеждни, изискват редовен контрол на кръвта чрез лабораторно изследване. Проверява се нивото на съсирваемостта на кръвта. Тя трябва да се поддържа в определени граници – не по-ниско от 2 и не по-високо от 3-3,5 единици. Редовните проверки са много важни, защото прозорецът за оптимален резултат на кръвните проби е много тесен, пояснява доц. Гочева. Някои пациенти не отговарят добре на медикаментите. Нивата им се вдигат прекалено високо и има заплаха от кръвоизлив, или пък спадат прекалено ниско и тогава се увеличава рискът от образуване на тромби.

Когато приемат антикоагуланти пациентите трябва да спазват определен начин на живот – например да внимават какво ядат. Често храната, която се консумира, може да повлияе на нивото на коагулация. Грейпфрутът, бобовите храни може да вдигнат или да свалят стойностите. Реакцията е индивидуална, пояснява доц. Гочева. Друг проблем е правилно да се прецени съвместимостта на лекарствата, понеже възрастните често имат съпътстващи заболявания. Взаимодействието между антикоагулантите и другите медикаментите също може да накара стойностите да играят.

Европейската комисия одобри нова антитробинова терапия. Много хора в други страни, където тя е допусната и вече се прилага, са доволни. Най-голямото предимство е, че не се налага редовно мониториране, а страхът от кръвоизливи е по-малък, поянява доц. Гочева. Лекарството още не е одобрено у нас. Когато това стане, се очаква да бъде включено в позитивната листа. Някои си го купуват, но от чужбина, защото им спестява пътуването всеки месец до лабораторията. Това има значение, ако е зима, а болният живее в отдалечено населено място.

Възможно ли е пълно излекуване?

Получат ли пристъп, пациентите с предсърдно мъждене може да постъпят в болница. Има алтернативни методи да се нормализира сърдечната честота, като например с методите на електрофизиологията. В България имасамо една лаборатория и тя се намира в Националната кардиологична болница (Трета градска) в София. Това направление е ново у нас, но и за света. Със специалини катетри се влиза в сърцето, където се прави електрическа картина. Вижда се точно мястото, откъдето минава импулса и връзката в предсърдието, която причинява ритъмното смущение, се прекъсва с лазер, обяснява доц. Гочева. Това е един от начините за пълно излекуване на предсърдното мъждене. Болните трябва да се консултират с лекар, който ще прецени дали са подходящи за манипулацията. Има индикации при кого е възможна тя – например при хора, при които с медикаменти не може да се нормализира сърдечния ритъм, и сърцето работи с много голяма консумация на енергия. Тогава може да се сложи пейсмейкър. Процедурата не е тежка, слага се само местна упойка, но пациентът не усеща нищо.

Сърцето по принцип не боли, допълва доц. Гочева. Боли само при инфаркт. Тогава се отделят вещества, които дразнят нервни окончания. Тези нервни пътища обаче съвпадат с тези, които провеждат болката при цистит, болна жлъчка, възпаление на нервите или плексит. Когато човек усети болка отляво на ребрата, едва ли е сърцето, но все пак лекар трябва да каже, обобщи кардиоложката.

Свързани публикации

1 коментар

  1. извършване лесно и може да се извърши дори средно за управление на здравето на работниците и служителите;

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -